Nieuwjaarsvoornemen van een bibliofiel

Amerikaanse schrijver en journalist Hector Tabor heeft voor 2013 een paar bibliofiele ambities. Dit jaar moet hij eindelijk eens Ulysses lezen. Joyce’s roman ligt al klaar op zijn nachtkastje. Maar bovenal, zo schrijft Tabor in The Los Angeles Times, moet hij zijn chaotische boekencollectie ordenen. Tabor schrok naar eigen zeggen van een citaat van de Amerikaanse schrijfster en essayiste Susan

Een geordende boekenkast, de droom van de Amerikaanse schrijver Hector Tabor/ Foto Book Riot

Amerikaanse schrijver en journalist Hector Tabor heeft voor 2013 een paar bibliofiele ambities. Dit jaar moet hij eindelijk eens Ulysses lezen. Joyce’s roman ligt al klaar op zijn nachtkastje. Maar bovenal, zo schrijft Tabor in The Los Angeles Times, moet hij zijn chaotische boekencollectie ordenen.

Tabor schrok naar eigen zeggen van een citaat van de Amerikaanse schrijfster en essayiste Susan Sontag (1933-2004) die hij recentelijk las. Sontag moet eens gezegd hebben dat:

‘You can tell how serious people are by looking at their books’.

Een journaliste van The Paris Review voegde daar volgens Tabor aan toe dat Sontag niet slechts doelde op specifieke titels, maar ook op hoe die titels zijn gerangschikt. Met geschiedenisboeken en biografieën thuis, studieboeken in verschillende opslagplaatsen en romans op zijn kantoor, voelde Tabor zich plots onzeker. Zijn boekencollectie is een ‘onherstelbare chaos’. Hij zegt er geregeld zeker van te zijn een editie van een bepaalde titel in huis te hebben. Toch koopt hij noodgedwongen een nieuw exemplaar in een boekhandel omdat hij het exemplaar niet meer kan terugvinden. Tabor:

‘Anyone need a copy of ‘Song of Solomon’? I have three. I think.’

Tabor kijkt vol bewondering naar de goed geordende boekenkasten van gevestigde auteurs. Of 2013 hem die status, en die geordende boekenkast, gaat brengen, betwijfelt Tabor:

‘One day, perhaps, I’ll bring all those books together in one killer set of shelves in that big home I’ll buy when I become a truly “serious” and rich author. But for now, I’m just a poor, disorganized slob who’s got a day job and three kids at home -- each of whom has his or her own shelf space that’s starting to fill up.’

Tabor kijkt nu met bewondering naar zijn 8-jarige dochter. Bij haar staan alle Geronimo Stiltons keurig naast elkaar, in een prachtig overzichtelijke boekenkast.

 

    • Roderick Nieuwenhuis