Museum Meermanno ontslaat 6 medewerkers

'Biografías VI' van Alicia Martín bij Museum Meermanno in Den Haag ter ere van de Internationale Papier Biënnale 2012 (1 sep-25 nov) / Foto dzinetrip.com

Het Haagse boekenmuseum Museum Meermanno, het oudste boekenmuseum ter wereld, heeft per 1 januari 2013 6 van haar medewerkers ontslagen, zo weet De Telegraaf. Directeur Maartje de Haan heeft dat vandaag bevestigd.

De ontslagronde is een direct gevolg van overheidsbezuinigingen. Vanaf 1 januari 2013 heeft het oudste boekenmuseum ter wereld (1852) een kwart minder te besteden. Het budget was 1,3 miljoen, waarvan volgens De Telegraaf het grootste gedeelte opging aan de huur van het pand. De Haan:

‘Daar kun je niets aan veranderen, dus kom je bij het personeel terecht’

Opvallend is dat het museum vandaag in een persbericht benadrukt dat ook 2012 voor het museum wederom een uiterst succesvol jaar is gebleken. Het door commerciële acties en crowdfunding ‘succesvol en financieel gezonde bedrijf’ kende in 2012 bijna 25.000 meer bezoekers. Een verdubbeling van het aantal bezoekers in drie jaar tijd.

Het bewijst het succes van het in 2010 ingezette nieuwe beleid. Daarnaast realiseerde het museum een percentage van 24%  eigen inkomsten. Het ministerie van OCW eist dat dat 17,5% is.

    • Roderick Nieuwenhuis