Meldpunt vuurwerk gesloten met 82 duizend klachten

Medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport testen consumentenvuurwerk op schietbaan Europoort in Rotterdam. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

Bij het meldpunt voor vuurwerkoverlast van GroenLinks, dat vannacht is gesloten, zijn in totaal 82.212 meldingen binnengekomen. De meldingen worden vandaag gebundeld en aangeboden aan de Tweede Kamer, zo schrijft persbureau Novum.

Het meldpunt is een initiatief van vijftien lokale fracties. Zij willen dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om vuurwerkoverlast aan te pakken.

De fractie in de Tweede Kamer stemde onlangs nog tegen een vuurwerkverbod van de Partij voor de Dieren, de fractie vindt namelijk dat dit lokaal moet worden geregeld. De lokale fracties vinden dat met de jaarwisseling alleen vuurwerk mag worden afgestoken op professionele vuurwerkshows.

Veel last van vuurwerkbommen

Het meldpunt heeft al de nodige kritiek gehad. De PvdA, de VVD en de PVV vinden dat overlastgevers juist harder moeten worden aangepakt en dat anderen daar niet onder moeten lijden.

Vuurwerkhandelaren wezen erop dat de klagers aangeven vooral last te hebben van vuurwerkbommen. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland zag daarin haar vermoeden bevestigd dat de overlast vooral door vuurwerk komt dat toch al is verboden. Het nog eens verbieden zou daarom weinig zin hebben.