Kortkolom sport

‘Opvolger’ Yashin in Uruguay overleden

Montevideo. Oud-doelman Ladislao Mazurkiewicz is in woonplaats Montevideo op 67-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. De Uruguayaanse oud-international was in eigen land een icoon. De oud-doelman van Peñarol en Atletico Mineiro werd op het WK in 1970 tot beste doelman verkozen. Uruguay sneuvelde in de halve finales tegen Brazilië. In dat duel legde Pelé hem met een schijnbeweging in de luren. Mazurkiewicz keepte op het WK in 1974 tegen Oranje en werd toen twee keer door Johnny Rep gepasseerd. De legendarische Sovjet-doelman Lev Yashin schonk na diens afscheid zijn keepershandschoenen aan Mazurkiewicz, in wie hij zijn opvolger zag. (NRC)

Bondscoach Cruijff weg met gelijkspel

Amsterdam. Johan Cruijff heeft met een gelijkspel afscheid genomen als bondscoach van Catalonië. Hij loodste zijn ploeg in zijn laatste duel naar een 1-1 gelijkspel tegen Nigeria. Cruijff werd in 2009 aangesteld en bleef ongeslagen met de Catalanen. Hij debuteerde met een 4-2 zege op Argentinië. In 2010 bleef zijn ploeg tegen Honduras (4-0) en een jaar later tegen Tunesië (0-0) zonder nederlaag. Omdat het Catalaanse elftal niet erkend wordt door de FIFA, kan het één keer per jaar in actie komen. (AP)

Oud-damkampioen Van Dijk overleden

Amsterdam. Oud-damkampioen Geert van Dijk is afgelopen weekeinde op 88-jarige leeftijd overleden. Van Dijk behoorde in de jaren vijftig en zestig tot de internationale damtop. In 1958 behaalde hij de Nederlandse titel. In 1959 verloor hij een tweekamp om de wereldtitel van Iser Koeperman uit de Sovjet-Unie. Van Dijk was de laatste van een generatie topdammers, waartoe ook Piet Roozenburg, Wim de Jong, Jan Bom en Pieter Bergsma behoorden. (Novum)

Schaatser Stroetinga wint NK massastart

Amsterdam. Schaatser Arjan Stroetinga heeft gisteren in Thialf de nationale titel massastart behaald. De BAM-kopman versloeg Gary Hekman en Johan Knol. De allereerste titelstrijd in de nieuwe schaatsdiscipline ging bij de mannen over twintig ronden. Bij de vrouwen, die vijf ronden minder hoefden af te leggen, zegevierde Irene Schouten. (Novum)

Oudste erelid Ajax (94) overleden

Amsterdam. Ajacied Wim Schoevaart is dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden. De oud-bestuurder was het oudste erelid van de club en tussen 1930 en 1988 als bestuurder werkzaam. Na zijn pensionering werd hij beheerder van de prijzenkast en het archief. Hij voetbalde zelf in het beloftenteam. (Novum)

Tennisster Bertens strandt in Auckland

Amsterdam. Kiki Bertens heeft zich vandaag niet weten te plaatsen voor de halve finale van het WTA-toernooi in Auckland. De Nederlandse tennisster verloor van de Amerikaanse Jamie Hampton: 6-1, 6-7 en 6-2. (Novum)