Kortkolom economie

Paracetamol moet kleiner verpakt

Amsterdam. De pijnstiller paracetamol mag met ingang van 10 januari niet langer in verpakkingen van meer dan 50 tabletten worden verkocht. Die maatregel heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen ingevoerd om de kans op zelfmoordpogingen met dit soort pillen te verkleinen. Alleen apothekers mogen voortaan nog grootverpakkingen paracetamol verkopen. Bij overdosering van paracetamol treedt leververgiftiging op. Volgens het CBG was een soortgelijke maatregel effectief in Groot Brittannië. Daar mogen supermarkten sinds 1998 alleen nog maar verpakkingen van maximaal 32 tabletten verkopen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een beperking van de toegang tot zelfdodingsmiddelen het aantal gevallen van zelfdoding omlaag kan brengen. (NRC)

Shell inspecteert vastgelopen schip

Anchorage. Reddingswerkers zijn erin geslaagd om het vastgelopen boorschip Kulluk voor de kust van Alaska te inspecteren. Volgens een woordvoerder is er nog altijd geen sprake van milieuschade. De Kulluk, een boorschip van Shell, dat vanuit het poolgebied naar het zuiden werd gesleept, is afgelopen maandag in zwaar weer vastgelopen bij het eiland Kodiak. Het schip heeft 500 ton olie aan boord. De exploratieactiviteiten van Shell in het poolgebied, waar grote hoeveelheden olie en gas liggen,worden fel bekritiseerd door milieuactivisten die vrezen voor negatieve gevolgen voor de kwetsbare natuur in het gebied. (NRC)

Buffet investeert in zonne-energie

Amsterdam. De schatrijke Amerikaanse ondernemer Warren Buffett doet opnieuw een forse investering in zonne-energie. Zijn MidAmerican Energy Holdings gaat volgens berichtgeving in de Financial Times 2,5 miljard dollar (1,7 miljard euro) investeren in zonnepanelen. Het gaat om de aankoop van twee projecten met een gezamenlijke capaciteit van 579 megawatt in Californië. De aankoop geldt als bewijs voor een verdere groei van de zonne-industrie. Een jaar geleden deed MidAmerican een soortgelijke aankoop in Californië. Het bedrijf is is een van de grootste investeerders in duurzame industrie in de Verenigde Staten. (NRC)

Spaarrente gedaald tot onder 2 procent

Amsterdam. De gemiddelde rente op spaarrekeningen is in december gedaald tot minder dan 2 procent. Dat stelt vergelijkingssite spaarrente.nl. Volgens de site daalde de gemiddelde rente op spaarrekeningen vorig jaar met 0,45 procentpunt. De daling komt doordat banken minder verdienen als zij geld uitlenen aan andere banken. (Novum)

Transportbedrijven massaal failliet

Amsterdam. Het aantal transportbedrijven dat in het derde kwartaal van vorig jaar over de kop ging is verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. In totaal gingen 146 bedrijven failliet, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek van vandaag. Dat waren er een jaar eerder 69. (Novum)