Kortkolom cultuur

Handtekeningactie spelers stuk ‘Bouta’

Amsterdam. Acteurs in het theaterstuk Bouta over de Surinaamse president Desi Bouterse, dat tot half februari op tournee is, zijn onder hun publiek een handtekeningenactie begonnen voor openbaarmaking van geheime archiefstukken over Nederlandse betrokkenheid bij de militaire coup in 1980 in Suriname. De Nederlandse overheid houdt de archiefstukken tot 2060 geheim wegens „het belang van de Staat of zijn bondgenoten”. In Suriname en Nederland neemt de druk tot openbaarmaking toe, ook vanwege het opgeschorte proces inzake de Decembermoorden, waarin president Bouterse hoofdverdachte is. (NRC)

Toonder-expositie trekt veel bezoekers

Den Haag. Het Letterkundig Museum en Museum Meermanno, de boekenmusea in Den Haag die moeten bezuinigen en fuseren, hebben vorig jaar record aantallen bezoekers getrokken. Naar het Letterkundig Museum kwamen 60.000 bezoekers, 30 procent meer dan de 46.000 in 2011. Volgens de directie kwamen er veel extra bezoekers dankzij de expositie over striptekenaar Marten Toonder. Meermanno trok bijna 25.000 bezoekers. Het jaar ervoor waren dat er ruim 19.000. (NRC)

‘Bombardement’ al 100.000 bezoekers

Amsterdam. De Nederlandse oorlogsfilm Het Bombardement van Ate de Jong heeft de Gouden Film uitgereikt gekregen. De film met zanger Jan Smit in de hoofdrol trok in twee weken tijd 100.000 bezoekers, hoewel hij door critici niet goed is ontvangen. (Novum)