Kortkolom buitenland

Drone doodt leider Talibaan in Pakistan

Peshawar. Een vooraanstaande bevelhebber van de Pakistaanse Talibaan is vanmorgen gedood bij een aanval met een Amerikaanse drone in Zuid-Waziristan, dichtbij de grens met Afghanistan. Bij de aanval kwamen volgens Pakistaanse bronnen in totaal dertien mensen om het leven. De gedode commandant, Mullah Nazir, had zich in juni uitgesproken tegen poliovaccinaties in Pakistan zolang de aanvallen met Amerikaanse onbemande vliegtuigjes niet stoppen. (AP, AFP)

Aanvallen luchtmacht Birma op Kachin

Rangoon. De Birmese luchtmacht heeft de laatste dagen aanvallen uitgevoerd op doelen van de opstandelingen in de noordelijke provincie Kachin. Militaire woordvoerders, die dit aanvankelijk ontkenden, gaven vanmorgen toe dat ze helikopters hebben ingezet. Volgens onafhankelijke waarnemers, waaronder de BBC, zijn er ook gevechtsvliegtuigen ingezet. Het is niet duidelijk in hoeverre de regering van president Thein Sein instemt met deze acties. Het Birmese leger is al tientallen jaren verwikkeld in een strijd met opstandelingen in Kachin die naar meer autonomie streven. (AP, Reuters, BBC)

Schietpartij eist drie levens in Zwitserland

Daillon. Een volgens ooggetuigen ongeveer 30-jarige man heeft in het dorp Daillon, in het zuidelijke Zwitserse kanton Wallis, drie mensen doodgeschoten. Twee anderen raakten gewond. Daarna overmeesterde de politie de man. Volgens een woordvoerder van de politie is het motief voor de schietpartij onduidelijk. De man zou een semi-automatisch geweer hebben gebruikt. Het vuurwapenbezit in Zwitserland is hoog. Een op de zeven Zwitsers heeft een wapen. In 2011 verzette de bevolking zich in een referendum echter tegen een strengere wapenwet. (AP, AFP)

Ex-generaal opgepakt om afzetting Erbakan

Ankara. De gepensioneerde chef van de Turkse strijdkrachten, generaal Ismail Hakki Karadayi, is vanochtend opgepakt voor ondervraging over zijn rol bij de afzetting van de fundamentalistische premier Necmettin Erbakan in 1997. In verband met deze zaak zijn in mei al zes gepensioneerde generaals, onder wie de toenmalige commandanten van luchtmacht en leger, in staat van beschuldiging gesteld. Karadayi (80) was van 1994 tot 1998 commandant van de strijdkrachten. Erbakan werd door het leger gedwongen op te stappen op beschuldiging van pogingen de seculiere republiek te islamiseren. (AP)

Kirchner wil praten over status Falklands

Londen. De Argentijnse president Cristina Kirchner heeft premier David Cameron in een open brief in Britse kranten opgeroepen opnieuw te onderhandelen over de status van de Falkland-eilanden, of Las Malvinas zoals de Argentijnen de eilanden voor hun kust noemen. Volgens Kirchner schendt de Britse regering een VN-resolutie waarin beide landen worden opgeroepen over de status van de eilanden te onderhandelen. In 1982 voerden de landen strijd over de Falklands. (Reuters)