KNVB bestraft nalatig AGOVV

Voetbalbond KNVB heeft AGOVV bestraft omdat de club zijn betalingsverplichtingen niet nakomt. De Apeldoornse profclub, die in grote financiële problemen verkeert, heeft twee punten in mindering gekregen.

AGOVV zou in gebreke zijn gebleven bij betalingen aan een andere betaald voetbalclub in verband met ‘transferactiviteiten’. Door de sanctie van de voetbalbond zakt AGOVV naar de veertiende plaats op de ranglijst van de eerste divisie.

AGOVV heeft dringend geld nodig om het voortbestaan op korte termijn veilig te stellen. De club heeft een belastingschuld van vier ton en kreeg op 11 december van de rechter vier weken de tijd om daarvoor een oplossing te vinden. Volgende week dinsdag loopt de termijn af. Slaagt de directie er niet in het geld op tafel te krijgen, dan houdt AGOVV op te bestaan.

De gemeente Apeldoorn wees recentelijk een reddingsplan van directeur Henk Timmer af. De oud-doelman van AZ en Feyenoord had investeerders gevonden die de club de helpende hand wilden bieden, maar die verbonden daaraan de voorwaarde dat op stadionterrein Berg en Bos een nieuw sportpark zou verrijzen. De gemeente wees deze voorwaarde af, evenals het voorstel van de directie om grond van de amateurtak terug te kopen voor 240.000 euro. Om het seizoen af te maken heeft AGOVV circa een miljoen euro nodig.

AGOVV moest de afgelopen jaren financieel alle zeilen bijzetten om niet onderuit te gaan. In verband met de belabberde financiële huishouding bracht de KNVB in 2010 de club al punten in mindering. AGOVV begon in 2003 al met een schuld vanwege de kosten voor terugkeer in het betaald voetbal.

AGOVV trekt bij thuiswedstrijden in de eerste divisie gemiddeld zo’n tweeduizend toeschouwers. Alleen tijdens de streekderby tegen Go Ahead Eagles uit Deventer is sportpark Berg en Bos goed gevuld.

Nadat talenten als Klaas-Jan Huntelaar, Dries Mertens en Nacer Chadli in het blauwe clubshirt hebben gespeeld, valt er sportief weinig meer te genieten. AGOVV eindigt consequent in de onderste regionen van de eerste divisie, op een zesde plaats in 2010 na. Twee keer bereikte de club de nacompetitie, beide keren volgde direct uitschakeling.