In Denderleeuw wordt Vlaams Belang een acceptabele partij

Voor het eerst zal het extreemrechtse Vlaams Belang mogelijk een sleutelpositie innemen in een Belgische gemeente. In de gemeente Denderleeuw staat het ‘cordon sanitaire’ van de Vlaamse politieke partijen tegen Vlaams Belang onder druk.

De christen-democraten (CD&V) en de Vlaams-nationalistische N-VA steunden gisteren een voorstel van Vlaams Belang voor een stemming over een nieuw gemeentebestuur.

In Denderleeuw is het sinds de gemeenteraadsverkiezingen van oktober niet gelukt om een stadsbestuur te vormen. Er komt nu waarschijnlijk een minderheidscollege waarbij de raadsleden van Vlaams Belang een gedoogrol innemen.

Het cordon sanitaire, de afspraak van de Vlaamse partijen in 1989 om politiek geen zaken te doen met extreemrechts in Vlaanderen, staat breed ter discussie. Gisteren zei de invloedrijke CD&V-senator Rik Torfs dat Vlaams-nationalistische kiezers. door het cordon sanitaire „gefrustreerd” zijn geraakt. Daardoor groeide volgens Torfs de N-VA van Bart De Wever zo snel. „Zonder het cordon sanitaire zou hij nooit hebben gestaan waar hij nu staat.” Torfs vindt dat het cordon sanitaire „stap voor stap” moet worden afgeschaft.

De discussie komt juist op het moment dat Vlaams Belang met een nieuwe voorzitter, Gerolf Annemans, een minder extreme houding wil aannemen. Annemans, die in december het voorzitterschap overnam van Bruno Valkeniers, heeft in interviews gezegd dat hij het etiket ‘extreemrechts’ vreselijk vindt. Zijn partij heeft zwaar te lijden onder het succes van De Wever. In Antwerpen, waar De Wever sinds 1 januari burgemeester is, verloor Vlaams Belang tweederde van de aanhang. Annemans zei vanochtend dat Vlaams Belang „haar democratische rol zal opnemen” als dat nodig is om Denderleeuw bestuurbaar te maken.

In Franstalig België wordt bezorgd gereageerd op het nieuws over Denderleeuw en de uitspraken van Torfs. In een commentaar noemt de krant Le Soir de angst die er is bij Franstaligen: in Vlaanderen zou een grote alliantie aan het ontstaan zijn van rechtse nationalisten, met de N-VA, Vlaams Belang en ook CD&V.