Huis van Afgevaardigden stemt deze maand over hulppakket Sandy

Verwoeste huizen in Breezy Point, een gedeelte van Queens in New York. Tientallen huizen werden in de as gelegd bij een grote brand, veroorzaakt door de orkaan. Foto Reuters / Shannon Stapleton

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt later deze maand over een steunpakket van 60,4 miljard dollar voor de wederopbouw na superstorm Sandy. Dat meldden John Boehner, de voorzitter van het Huis en de voorzitter van de Republikeinse meerderheid, Eric Cantor gisteravond.

Obama riep Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden gisteren juist op er dezelfde dag nog voor te zorgen dat het Huis zou stemmen over een federaal hulppakket voor de staten die getroffen zijn door de orkaan:

“Als zich een ramp voordoet, komen Amerikanen samen om de slachtoffers te steunen. Ik spoor de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden aan dat ook te doen, om dit belangrijke pakket vandaag in stemming te brengen, en het zonder vertraging goed te keuren in het belang van onze landgenoten.”

Een geplande stemming daarover werd gisteravond uitgesteld, tot woede van parlementariërs uit New York. Reden voor het uitstel is niet duidelijk geworden, zo schrijft persbureau AP.

De Senaat, waar de Democraten over een meerderheid beschikken, stemde afgelopen vrijdag al in met het hulppakket ter waarde van 60 miljard dollar. Mogelijk heeft de handelswijze van Boehner te maken met het verzet binnen de Republikeinse partij tegen de hoogte van het bedrag.

Uitstel ‘absolute schande’

Parlementariërs uit de getroffen staten ontstaken dinsdagavond in woede toen bleek dat de stemming werd uitgesteld. De Republikein Peter King uit New York noemde de beslissing van Boehner “absoluut onvergeeflijk en absoluut onverdedigbaar”. “We kunnen niet zomaar weglopen voor onze verantwoordelijkheden”, aldus King. De Democraat Eliot Engel noemde het een ‘absolute schande’. “De voorzitter zou zich moeten schamen”, zei Engel. “Het is een verkeerde beslissing en ik ga de voorzitter eerbiedig vragen of hij zijn beslissing wil herzien, omdat het niet gaat om de politiek, maar om mensenlevens”, zei Michael Grimm, een Republikein uit New York.

Sandy trof eind oktober de Amerikaanse staten New York, New Jersey en Connecticut. In totaal verloren 120 mensen het leven door het natuurgeweld. In New Jersey liepen meer dan 72.000 huizen en bedrijven beschadigingen op. In New York werden 305.000 woningen beschadigd of verwoest.

    • Annemarie Coevert