Hoezo een tussenjaar in de sport? Buiten de lijnen genoeg opwinding

E én hoogtepunt kan er voor 2013 alvast worden genoteerd: de WK turnen komend najaar in Antwerpen. Daar zal Epke Zonderland nog een vluchtelement toevoegen aan de complexe drie waarmee hij de wereld in vervoering bracht: ‘de Gaylord 2’, vernoemd naar zijn ontwerper, de Amerikaanse turner Mitch Gaylord. Epke wil graag zijn trilogie voltooien: na een Europese titel en olympisch goud dit jaar ook een wereldtitel. Met als extra buiteling de Gaylord. Gevestigde naam in de choreografie van een indrukwekkende sport. Het zal hem lukken, zo maakbaar is turnen.

Andere hoogtepunten? De 100ste Tour de France die ondanks de dopingcrisis weer kan rekenen op miljoenen volgers. La Grande Boucle moet een feest worden met de finish ’s avonds in het Parijse neonlicht. De Tour zal sterker blijken dan doping, maar voor de start moet de wielersport een paar flinke hobbels nemen. In Nederland rapporteert een onafhankelijk commissie in juni over wat in het verleden op dopinggebied is gebeurd. Misschien komt het peloton massaal uit de kast, wat de geloofwaardigheid van de sport ten goede komt. Maar het collectieve zwijgen is hardnekkig, zo zal ook commissie-voorzitter Winnie Sorgdrager ondervinden. Deze krant heeft ten behoeve van het onderzoek al wat voorwerk gedaan.

Ook onderzoekt een internationale commissie welke rol de internationale wielerfederatie UCI heeft gespeeld in de affaire-Amstrong. En wat wist de Nederlander Hein Verbruggen, jarenlang voorzitter van de UCI én IOC-lid?

Of de lucht daarmee geklaard is? „Er is nog helemaal niets veranderd”, zei Benedetto Roberti, aanklager in het grote Italiaanse dopingonderzoek in Padua, deze week nog in het AD. Het peloton gebruikt nog steeds op grote schaal. Er wordt, ook elders in sport, genetische doping (sterker worden door manipulatie van cellen en genen) gebruikt die niet valt te detecteren, aldus de sombere Roberti.

In 2012 werd de sport in diskrediet gebracht. Met dopingonthullingen, de mishandeling van een grensrechter. De sport probeert nu schoon schip te maken. Zelfs het kickboksen, belast door Badr Hari, vecht terug. Niet in de ring maar in een open brief in de pers.

De KNVB heeft een meldpunt voor misdragingen op de velden ingesteld. En in november wordt in Johannesburg de nieuwe, strengere Wada-code tegen doping vastgesteld.

De grenzen en de integriteit van de sport spelen ook een rol bij de verkiezing van de IOC-voorzitter. De opvolger van Jacques Rogge krijgt een belangrijke rol in het debat over de toekomst van de Spelen en de gevaren die het evenement bedreigen: financiële implosie van gastlanden, doping, match-fixing.

Kortom, er staat veel meer op de agenda dan de jaarkalenders deze week vermeldden.

En wat gebeurt er op de velden? Dit jaar is een overgangsjaar naar 2014: de Winterspelen van Sotsji, het WK voetbal in Brazilië en de WK hockey in Den Haag. Dat maakt de EK’s en WK’s er in 2013 interessanter op. Te beginnen met de WK afstanden op de olympische ijsbaan van Sotsji als serieuze test, met ongetwijfeld Sven Kramer in een hoofdrol.

Over Nederland als voetbalnatie hoeft niemand zich (nog) zorgen te maken. ‘We’ zijn al bijna geplaatst voor Rio en omstreken.

Harry Meijer is chef sport. Chefs van deelredacties schrijven deze weken over belangrijke gebeurtenissen op gebied van sport, kunst, binnenland, politiek, buitenland en economie.

    • Harry Meijer