Het bedrijf gaat failliet

Van der Valk is bezig met de aanvraag van het faillissement. De Pier Vastgoed BV kampt volgens het bedrijf met een negatief eigen vermogen van „vele miljoenen”. De woordvoerder van het bedrijf verwacht dat de rechter snel uitspraak hierover doet. Het restaurant is tot die tijd nog wel „beperkt” open, zegt de woordvoerder. „Je kunt er alleen nog overdag terecht voor een kop koffie. Als je je rekeningen niet kunt betalen”, hij bedoelt het bedrijf, „is er ook geen geld om het restaurant ’s avonds open te houden.” Bungeejumpen kan niet meer, het casino is ook dicht.

Wethouder Marnix Norder (PvdA) meent dat Van der Valk verantwoordelijk blijft voor het onderhoud van de Pier, en niet de gemeente. „In tegenstelling tussen wat veel mensen denken hebben wij met Van der Valk geen enkele overeenkomst over de Pier. Van der Valk heeft een erfpachtconstructie met de rijksoverheid. Bij een faillissement moet de rechter betalen van wie het vastgoed is. Misschien wordt de minister straks wel eigenaar van de Pier.”

De woordvoerder: „Norder mag zeggen dat Van der Valk verantwoordelijk blijft voor het onderhoud, maar de kantonrechter of de curator zal moeten beslissen of hij gelijk krijgt.” Een initiatief voor een mogelijke doorstart zal volgens hem in ieder geval niet van het familiebedrijf komen. Norder verzekert dat de Pier niet op een slechte dag in zee zal storten. „Wij zorgen ervoor dat de Pier veilig blijft voor bezoekers. Kosten voor het onderhoud zullen we wel blijven verhalen op de eigenaar.”