Griepgolf treft Nederland - vooral jonge kinderen hebben last

In de laatste week van vorig jaar werd de grens van een epidemie overschreden. Foto ANP / Roos Koole

Nederland is officieel getroffen door een milde griepepidemie. In de laatste week van vorig jaar werd de grens van een epidemie overschreden. Toen waren 61 op de honderdduizend mensen ziek door griep, meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel.

De laatste weken nam het aantal griepgevallen geleidelijk toe, aldus Nivel.

“Tijdens de kerstdagen brak de griep door de ondergrens van een epidemie: 61 op de 100.000 inwoners kwamen met griepachtige klachten bij de huisarts. In ruim de helft van de afgenomen neus- en keelmonsters is griepvirus gevonden. Vooral jonge kinderen (0-4 jaar) hebben last van griep.”

Het Nivel spreekt van een epidemie als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren. Daarnaast wordt het virus aangetoond met neus- en keelmonsters.

‘Kerst en nieuwjaar lenen zich goed voor verspreiding’

Volgens epidemoloog en huisarts Gé Donker is nog niet duidelijk welk virustype dit seizoen overheerst. De tot nu toe gevonden griepvirussen, waaronder het influenzavirus A en B en het Mexicaanse griepvirus, zijn ook opgenomen in het griepvaccin van afgelopen jaar. “Dus degenen die een griepprik hebben gehaald, lijken dit seizoen goed beschermd”, aldus Donker.

Mogelijk verspreidt het griepvirus zich de komende tijd snel, omdat kerst en nieuwjaar ideale omstandigheden voor het virus waren om zich te verspreiden, aldus Donker.

“Er zijn dan veel mensen bij elkaar, en ook de weersomstandigheden lenen zich voor een snelle verspreiding. Daar kun je niet zoveel aan voorkomen.”

Symptomen van griep zijn snel stijgende koorts, hoofdpijn, keelpijn, hoesten en spierpijn. Ook misselijkheid en diarree komen voor. Een enkele keer kan griep leiden tot longontsteking. Het Nivel adviseert om verspreiding van het griepvirus te voorkomen zakdoekjes snel weg te gooien, handen goed te wassen en, voor wie echt ziek is, thuis te blijven.

De griepepidemie van vorig jaar was kort en zelfs niet hevig, meldde Nivel eerder. In het begin dit het jaar sudderde de griep een paar weken onder de ondergrens van een epidemie. Pas begin maart begon de griep om zich heen te grijpen, maar die piek duurde echter maar een week.

Google gebruikt zoekgegevens om een real-time schatting te maken van griepactiviteit. De gegevens van Google Grieptrends komen overeen met die van Nivel.

    • Lex Boon