Google-topman Eric Schmidt is van plan Noord-Korea te bezoeken

Eric Schmidt, CEO van Google. Foto ANP/Jochen Luebke

Google-topman Eric Schmidt reist dit jaar naar Noord-Korea onder begeleiding van Bill Richardson, voormalig gouverneur van de Amerikaanse staat New Mexico. Volgens persbureau AP reist hij zelfs mogelijk deze maand nog af naar het land.

Het bezoek is gepland naar aanleiding van de oproep van Kim Jong-un, leider van Noord-Korea om een eind te maken aan het conflict met Zuid-Korea. De twee landen zijn nog altijd in oorlog met elkaar, maar tijdens de nieuwjaarstoespraak drong Kim Jong-un aan op een hereniging met de zuiderburen.

Wat de precieze reden is van Schmidt om het land te bezoeken is nog onduidelijk. Ook is niet bekend wie hij daar wil ontmoeten. Noord-Korea doet nauwelijks zaken met bedrijven in de Verenigde Staten. Het is dan ook de eerste keer dat een bestuurslid van Google naar Noord-Korea gaat.

Toegang tot internet is in Noord-Korea zeer beperkt. Mensen kunnen gebruikmaken van Kwangmyong, een landelijk publiek intranet. Hierop kunnen mensen landelijk nieuws vinden, e-mail gebruiken en is er toegang tot gecensureerde informatie van een geselecteerd aantal buitenlandse websites.