Garnalensalade met een Thaise massage

None

‘Ik dacht hè, als jullie nou met de Kerst gezellig naar ons toe komen dan kunnen we ’s middags eerst even naar mijn belastingaangifte kijken. Wat vind je daarvan?” Dat zal je niet zo snel doen. Immers, vrienden die accountant zijn, hebben ook vakantie.

Als je vier of vijf dagen achtereen in een hete keuken hebt staan beuken, dan heb je als kok weinig zin om op je eerste vrije dag weer achter het fornuis te duiken. Toch hoor je constant: „Jij kan toch zo goed koken, waarom kom je niet gezellig...”

Ook ik moet daar tegenwoordig aan geloven. Maar ik moet vooral ook niet zeuren. Ten eerste sta ik niet vijf dagen per week te koken. En, veel belangrijker, ik vind het ook écht leuk. Zeker als ik iets nieuws kan leren. Daarom twijfelde ik geen seconde toen ik werd uitgenodigd om op oudejaarsavond te komen koken bij de Vietnamese vrouw van een goede vriend van mij. We maakten onder andere Goi Tom, een fantastische salade met garnalen, die je eet op een stukje kroepoek.

Snij de kool in dunne reepjes. Ontzaad de komkommer en snij in plakjes. Doe beide met de geraspte wortel in een kom. Doe er twee kopjes (neem een standaard koffiekopje) azijn en twee kopjes suiker op en vul aan met water tot het onder staat. Je kunt een beetje spelen met de verhoudingen. De bedoeling is dat het even zoet als zuur is. Zet vier uur in de koelkast.

Maak ondertussen de dressing door een half kopje suiker op te lossen in een kopje vissaus en het sap van anderhalve citroen. Doe een rode peper en twee teentjes knoflook in de blender en roer dat door de dressing. Als de dressing te zuur is, doe er dan meer suiker bij, nooit minder citroen. De vissaus is volgens mijn leermeester namelijk „in pure vorm niet te vreten” en heeft al die citroen nodig. En je mag pas proeven als de peper en knoflook erbij zitten, dat moest ik er ook bij zeggen.

Giet de salade af en knijp die goed uit. Masseer de dressing er doorheen. Meng de gekookte spek in dunne reepjes door de salade. Verdeel de salade over zes bordjes. Maal de pinda’s grof in een vijzel en verdeel met de gepelde garnalen en fijngehakte munt over de bordjes. Serveer met kroepoek.

    • Joël Broekaert