Dichter bij perfectie kom je niet - een fascinerend bowlingverhaal

"It looked good from his hand, arcing out the way so many of his great strikes that night had, cutting back to the pocket just in time." Foto ANP / Rick Nederstigt

Als je bij bowlen twaalf strikes op een rij gooit heb je een perfect game. Iets wat in Nederland volgens de bowlingfederatie vorig jaar 123 keer voorkwam (pdf). In een land als Amerika gooit er dagelijks wel iemand driehonderd punten. Het hoogst haalbare in de bowlingwereld is echter drie perfecte games op een rij: de magische score van 900 punten.

In de geschiedenis van het bowlen hebben in Amerika slechts 21 mensen zo’n perfect series gegooid. D Magazine, een maandblad over Dallas, heeft het verhaal van een man die hard op weg was om zich bij dat rijtje te voegen. Bill Fong was die avond in januari 2010 bij de Plano Super Bowl in Texas goed op dreef. Hij veranderde in een “menselijke robot”, zoals hij het zelf noemt, en gooide strike na strike na strike na strike.

Fong gooit zijn eerste perfect game, twaalf ballen later verschijnt de tweede ’300’ op het scorebord. De spanning stijgt, maar Fong blijft alle pins omgooien. Hij begint te zweten en wordt duizelig, maar heeft mazzel bij strike 34. De een-na-laatste bal is er weer een uit het boekje: zodra de bal zijn hand verlaat weet hij dat alle pins omgaan. En dan is het tijd voor de allerlaatste bal. De bal die Fong onsterfelijk moet maken.

“It looked good from his hand, arcing out the way so many of his great strikes that night had, cutting back to the pocket just in time. Several people started applauding before the ball even reached the end of the lane—that’s how good it looked. But this time, as the pins scrambled, something unimaginable happened.”

Later die avond krijgt Fong een beroerte en het niet onwaarschijnlijk dat hij daar tijdens zijn laatste strikes al last van had - het zou het zweten en de duizelingen verklaren. Het is maar een spelletje, maar toch vraagt Fong zo nu en dan af: was ik niet liever dood geweest met 900 punten, in plaats van leven met 899 punten op mijn naam?

Lees het hele verhaal van Michael J. Mooney op de site van D Magazine (4.790 woorden).

De laatste drie worpen van Fong