Depardieu door Poetin tot Rus verklaard

Gérard Depardieu, de Franse acteur die zich in België vestigt om verhoogde Franse belastingtarieven te ontwijken, heeft ongevraagd het Russische staatsburgerschap in de schoot geworpen gekregen.

President Vladimir Poetin van Rusland heeft vanochtend een decreet getekend dat Depardieu in staat stelt Rus te worden.

De website van het Kremlin formuleert de oekaze van Poetin zo: „Conform artikel 89 lid a van de grondwet zal een verzoek van Depardieu, Gérard Xavier, in 1948 geboren in Frankrijk, tot opname als staatsburger van de Russische Federatie worden ingewilligd.”

Poetin heeft met dit decreet, dat deel is van een reeks oekazes over nieuwe visum- en immigratieregels, een belofte gestand gedaan. Nadat bekend werd dat de acteur zou verhuizen wegens het dreigende toptarief van 75 procent in Frankrijk, liet hij al weten dat Depardieu altijd welkom is.

De Franse acteur is een geziene gast in Moskou, ook in de nachtelijke uitgaansgelegenheden. Hij zelf heeft het aanbod overigens nog niet aanvaard.

Poetin was niet de enige die met zijn invitatie aan Depardieu ook een andere boodschap uitzond: namelijk dat Rusland niet door economische recessie wordt geteisterd en dat de rijken er gewoon volgens een vlaktax van 13 procent worden belast. Ook president Ramzan Kadyrov van Tsjetsjenië reikte hem de hand.