De BV Van der Vaart splitst op

Rafael & Sylvie zijn uit elkaar. Het sprookje is over. Ze hadden elkaar nodig voor dat sprookje, maar ook voor de geoliede machine die het stel Van der Vaart was.

Footballer Rafael Van Der Vaart with wife Sylvie at home in Hertfordshire - 2011 REF NO : 74818AO MUST NOT BE USED WITHOUT PERMISSION

Correspondent Duitsland

Op de foto op Twitter zag het nieuwjaarsfeestje thuis in de 400 vierkante meter tellende woning van de Van der Vaartjes in Hamburg er nog zo gezellig uit: Hamburg SV-icoon Rafael met zijn rechterarm om zijn als altijd stralend lachende vrouw Sylvie en zijn linkerarm om Sabia Boulahrouz. Echtgenote van voetbalcollega Khalid Boulahrouz, bijgenaamd Boula de Bulldozer. „Hope u all have a great party”, twitterde Sylvie bij de foto.

Dat was op 31 december om ongeveer één uur in de middag. Later werd het minder gezellig: de voetbalheld slaat zijn stralende echtgenote bij een ruzie tegen de grond. En op 2 januari meldt ochtendkrant Bild, het huismedium van Rafael (29) en Sylvie (34) van der Vaart, dat het Glamour-Paar der Bundesliga gaat scheiden: Ehe kaputt! luidde de kop. Het huwelijk is voorbij.

Rafael van der Vaart zegt dat hij „een idioot is”. Sylvie Meis, zoals haar eigen naam luidt, zegt dat zij hem alweer vergeven heeft. Maar dat ze uit elkaar zijn gegroeid. „Voor een gemeenschappelijke toekomst was de liefde niet meer sterk genoeg.”

De voetballer zit sinds gisteren weer op een trainingskamp in Abu Dhabi, maar hoeft niet meer thuis te komen. Als hij op 10 januari terugkeert, kan hij op zoek naar een ander onderdak. Beide voormalige echtelieden vertellen de boulevardkrant ook nog dat het al sinds de zomer crisis was, sinds het paar terugkeerde naar Hamburg dus, waar Van der Vaart ook al voetbalde van 2005 tot 2008.

Helemaal verbaasd is niemand van het stukgelopen huwelijk. De geruchten dat het niet lekker ging tussen de twee deden al een tijdje de ronde. Eerst binnen hun eigen kring van bekende mensen. Later ook bij het grote publiek, toen begin vorig jaar weekblad Party schreef dat ze gingen scheiden. Sylvie grapte op Twitter: „Lieve allemaal, het is welk blad ook alweer? Oh ja, de Party! Haha, effe serieus...”

Op televisie liet het paar verschillende malen weten dat Party ongelijk had en dat zij nog steeds van elkaar hielden. Ze zoenden elkaar. En in de Grazia, waar Sylvie een column heeft, schreef ze elke week lovende woorden over haar perfecte gezinnetje, haar liefhebbende man, haar geweldige leven.

Dat leven is nu voorbij. Het was een sprookje. Zij als de perfecte vrouw, een schoonheid, een lieve meid, een hardwerkende glamour girl, een liefhebbende moeder, een tv-persoonlijkheid. Iemand die kanker overwon. Hij als de stoere voetballer, met succes, met geld, met aanzien, met een perfecte vrouw naast hem. En een kind. In een groot huis, verre vakanties, mooie kleren, dure sieraden.

Het sprookje was hun merk, hun bedrijf, hun commerciële belang. En dat sprookje moest in stand gehouden worden. Hoe? Door bijvoorbeeld een kerstfoto te twitteren van een gelukkig gezin. Door op de rode loper in haute couture te poseren. Door het publiek mee te laten huiveren toen Sylvie in 2009 borstkanker kreeg. Zij overwon de ziekte – samen met Rafael uiteraard. En die verklaarde dan weer in de media: „Wat er ook komen gaat, we zullen het doorstaan.” En om dat wat kracht bij te zetten, organiseerde het paar (dat in 2005 met elkaar trouwde) in 2009 een publieke heropvoering van hun huwelijk. Ditmaal in Las Vegas. Met Sylvie dit keer in een trouwjurk zonder sluier die ruim boven de knie ophield.

De geoliede machine van de BV Sylvie en Rafael levert veel op. Het maandblad Quote schatte het inkomen van de voetballer op 4 miljoen per jaar en zijn vermogen op 22 miljoen. Bekend is ook dat het stel behalve het huis in Hamburg in ieder geval ook twee woningen in Nederland bezit en een stuk grond in de duinen bij Bergen aan Zee.

Ondertussen is Sylvie van der Vaart-Meis bepaald niet de klassieke voetbal-babe. Zij draagt fors bij aan het gezamenlijk inkomen met modellenwerk, haar oorspronkelijke beroep. Maar daarnaast verdient zij met haar tv-shows: ze presenteerde in Duitsland de RTL-show Let’s Dance, ze zat in de jury van de RTL-show Das Supertalent en presenteerde voor RTL in Nederland het modellenprogramma The Face.

Zij verkoopt bovendien sieraden: Pure by Sylvie Meis. Maar ook kunstnagels en ringtones: „Ich weiss du werdest lieber mit mir reden aber dein Kumpel ruft an.” Sylvie Meis maakte reclame voor Knorr en de verzendcatalogus van Otto: tegenwoordig behoren BMW en Philips (met een tandfloss-apparaatje) tot haar clientèle. Maar ze is ook in business met XBOX 360 en The Phone House. Dit voorjaar verscheen een Barbiepop, gemodelleerd naar Sylvie van der Vaart. In Duitsland een zeldzame eer die bijvoorbeeld alleen werd toebedeeld aan Angela Merkel, of althans aan haar slankere alter ego. Maar wat moet Madame Tussauds in Amsterdam met het wassen echtpaar Van der Vaart? Wordt Sylvie omgesmolten als Rafael een nieuwe mevrouw Van der Vaart vindt?

Maar dat is niet het enige probleem. De zorgvuldig opgebouwde façade van het droomhuwelijk is ingestort – wat moeten ze nu?

Voor Rafael ziet het er misschien somber uit. Het weekblad Focus brengt op zijn website een bezorgd stuk over het gevaar dat dreigt voor Hamburg SV nu Van der Vaart in scheiding ligt: hij is in de korte tijd dat hij daar voetbalt (hij werd in de zomer voor een transfersom van 13 miljoen euro overgenomen van de Engelse club Tottenham Hotspur) de beslissende man geworden. „Speelt de Hollander dan gaat het goed, met de club.” Maar Van der Vaart kon de laatste wedstrijden wegens een blessure niet meespelen en zonder hem speelden de Hamburgers op halve kracht. Zakelijk gezien komt daarmee de investering van HSV-baas Michael Kühne in gevaar. Daarbij is Van der Vaart gezien zijn leeftijd in de nadagen van zijn carrière.

Voor Sylvie ziet het er vooralsnog minder somber uit. Het is nog niet duidelijk of Sylvie Meis de naam van haar ex wil blijven voeren, wel is duidelijk dat ze zich volledig bewust is van de rol die zij speelt als moderne heldin. Tegen NRC Handelsblad zei ze in 2010: „Showbizz draait om illusies. Ik sta voor glamour, maar ben ook benaderbaar. Mensen willen een hapje uit me nemen, hoor ik vaak. Mensen willen in me bijten. Dat moet je dus blijkbaar uitstralen om te slagen.”

En zo was Sylvie Meis eerst de helft van een liefdespaar in een droomhuwelijk. Ze werd de vrouw die kanker overwon. En nu zal ze deze situatie – de breuk – kunnen gebruiken om haar imago verder uit te breiden: ze wordt de vrouw die moedig verder ging toen haar man haar sloeg.

Met medewerking van Juliette Vasterman

    • Frank Vermeulen