Darts leeft weer, dankzij Mighty Mike

Ruim 1,7 miljoen mensen keken naar de verloren WK-finale van darter Michael van Gerwen. Door zijn succes leeft de kroegsport weer in Nederland.

Nederland, Vlijmen, 01-01-13 Dartsfinale gekeken door fans van Michael van Gerwen in cafe D'n Braai. © Photo Merlin Daleman ©

Vlijmen. Met Michael van Gerwen heeft het Nederlandse darts weer een nieuwe posterboy. Een kale kop, uitbundig juichend om zijn eigen spectaculaire spel dat alleen nog wat tekortschiet in regelmaat. Hij verloor dinsdagavond laat in Londen de WK-finale van de (nu) zestienvoudige wereldkampioen Phil Taylor, maar Mighty Mike heeft zijn naam gevestigd.

Ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders zagen hoe de Brit Phil The Power Taylor een 4-2 achterstand in sets in een 7-4 overwinning omboog en zo voorkwam dat Van Gerwen de jongste wereldkampioen zou worden in de geschiedenis van de commerciële dartbond PDC. „1,7 miljoen kijkers”, jubelt directeur Niels de Ruiter van de Nederlandse Darts Bond (NDB). „Dat bewijst dat darts echt weer leeft in Nederland. De hype die Raymond van Barneveld eind jaren negentig ontketende is natuurlijk ongeëvenaard. De belangstelling was wel wat ingezakt de afgelopen jaren, maar we staan nu weer vol in de spotlights. ”

Als in de glorietijd van oud-kampioen Van Barneveld, die op het WK in de halve finale werd uitgeschakeld door Taylor, heerste er weer even milde dartskoorts. Zo was er afgelopen week de ontsnapping van Van Gerwen in de kwartfinale tegen Adrian Lewis. En een halve finalepartij tegen James Wade waarin hij bijna twee ‘negendarters’ achter elkaar wierp, het minimumaantal pijlen waarmee je 501 punten in een leg kan uitgooien.

Café Den Braai in het Brabantse Vlijmen is de vaste kroeg van de darter. De stamgasten denken dat Van Gerwens optreden een nieuwe impuls kan geven. „Goed voor Vlijmen en goed voor darts”, vat amateurspeler Danny Bink samen. „Mooi dat Nederland weer met darts bezig is. Het is moeilijk in deze tijd sponsors te vinden en ik hoop dat bedrijven over de streep worden getrokken.”

Dartjaar 2012 werd ontsierd door de ontuchtzaak rond Jelle Klaasen. De topdarter, die in 2006 op zijn 21ste de jongste kampioen van de Britse dartbond BDO werd, stuurde naaktfoto’s naar een vijftienjarig meisje met een verstandelijke beperking. De zaak werd vorige maand geschikt met een boete en een lichte taakstraf. Het meisje was een goede bekende van voormalig ploeggenoten Van Gerwen en Klaasen. In café Den Braai werd het onderwerp dinsdagavond gemeden. Alleen Christiaan van Overdijk, aanvoerder van het hoofdklasseteam van Van Gerwen, wil wel zeggen dat het „zwaar” was Klaasen uit de ploeg te zetten. „Maar wat Jelle gedaan heeft, kon echt niet.”

NDB-directeur De Ruiter, zelf oud-professional, hoopt nu vooral op een ‘Van Gerwen-effect’. Hij merkte afgelopen jaar al een toename in het aantal e-mails en activiteit op sociale media rond de dartsport. Zeker nadat Christian Kist wereldkampioen werd in de BDO, de dartorganisatie die met de PDC concurreert. „Het staat allemaal met elkaar in verbinding. Doen Nederlanders het goed, dan pikken media de sport op en komen er meer mensen mee in aanraking. En darts is niet heel ingewikkeld om te volgen. Elke partij kent veel hoogtepunten, elke darter heeft zijn eigen verhaal.”

Zo ook Van Gerwen. Als dertienjarige was hij niet weg te slaan bij het dartbord, vertelt Van Overdijk. Vanwege zijn rekenvermogens was het aanstormende talent op die leeftijd al standenschrijver bij toernooien. Later verwierf hij een plek in de auto van Klaasen en Van Overdijk, waarmee ze stad en land afreisden om geld te verdienen op toernooien. „Het gaat relatief makkelijker voor Michael”, zegt Van Overdijk. „Waar Jelle zes tot acht uur training nodig heeft, kan Michael het met twee tot drie uur per dag. Mentaal en qua levenservaring loopt hij bovendien ver voor op Van Barneveld toen die zo oud was.”

Vraag Van Gerwens vrienden wie aan de basis staat van het huidige succes en de vingers wijzen richting Harold Wieleman. „Ik ben geen mental coach, gewoon een vriend”, zegt hij. „Michael won op zijn zeventiende een belangrijk toernooi. De verwachtingen waren hoog, maar op een gegeven moment lukte het niet meer. Dat zat voor 90 procent in zijn hoofd”, aldus Wieleman. „We hebben hem toen in een lagere divisie laten spelen, zo is hij uit het dal geklommen. Hij was het plezier in darts kwijt, dat heeft hij helemaal terug.”

    • Bart Hinke