Carlos Slim blijft rijkste wereldburger

None

Aan het begin van het jaar is de Mexicaanse zakenman Carlos Slim met een vermogen van 57,9 miljard euro de rijkste man ter wereld. Hij zag in het afgelopen jaar zijn vermogen toenemen met 1,6 procent.

Dat blijkt uit de Bloomberg Billionaires Index, de lijst met superrijken die dagelijks door financieel persbureau Bloomberg wordt opgesteld. Slim is grootaandeelhouder van telecom- en mijnbedrijven en banken – sinds vorig jaar ook van KPN. Microsoftoprichter Bill Gates staat op de tweede plek.

De rijkste vrouw, Christy Walton, staat op nummer elf. Zij heeft haar vermogen (21,2 miljard euro) niet helemaal zelf bij elkaar verdiend; ze heeft haar fortuin te danken aan de erfenis van wijlen haar man Sam Walton, oprichter van supermarktketen Wal-Mart. De supermarkt oprichten bleek een goede zet: niet alleen de weduwe, ook de drie kinderen van Sam Walton horen bij de rijkste twintig mensen van de wereld, dankzij de erfenis.

De VS zijn nog altijd oververtegenwoordigd in de lijst. Elf Amerikanen staan in de top-20. Van de opkomst van de BRIC-landen is nog weinig te merken. Drie Aziaten mogen zichzelf superrijk noemen. Geen Braziliaan, geen Rus. Grote verliezer van de lijst is de Arabische zakenprins, Alwaleed bin Talal Al Saud. Deze mediamagnaat zag zijn vermogen afgelopen jaar met 1,8 procent dalen, tot 21,2 miljard euro. De grootste stijger in de lijst is Warren Buffett. De Amerikaanse superbelegger moest weliswaar een plaatsje inleveren – van 3 naar 4 – maar wist zijn vermogen met 4,1 procent te laten groeien. De derde plek heeft hij moeten afstaan aan de Spaanse textielmagnaat Amacio Ortgea, eigenaar van winkelketen Zara.

De 91.000 rijkste mensen van de wereld bezitten volgens Bloomberg samen eenderde van alle welvaart. De armste helft van de wereld bezit samen 1 procent.