Boehner herkozen als voorzitter Huis van Afgevaardigden

John Boehner, hier vlak voor de stemming, blijft aan als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Foto AP / J. Scott Applewhite

Ondanks dat hij in zijn eigen achterban de afgelopen weken onder vuur kwam te liggen, is John Boehner herkozen tot voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Het nieuwe Congres stemde voor een tweede tweejarige termijn van de Republikein.

De steun van enkele Republikeinen ontbrak, maar desondanks versloeg Boehner de leider van de Democraten Nancy Pelosi met 220 tegen 192 stemmen. De Republikeinen hebben een meerderheid in het Huis van het Afgevaardigden, hoewel die bij de verkiezingen iets geslonken is. Het was vandaag de eerste dag dat het Congres aantrad in de samenstelling die de verkiezingen van 6 november hebben opgeleverd.

Positie Boehner afgelopen weken verzwakt

De herverkiezing van Boehner, die na vice-president Biden de tweede in lijn van opvolging van Obama is, komt niet onverwacht. Toch is zijn positie de afgelopen weken verzwakt, schrijft redacteur Juurd Eijsvoogel vandaag in NRC Handelsblad:

“De verdeeldheid bij de Republikeinen is groot. En in het Huis van Afgevaardigden zet de Tea Party met haar uitgesproken anti-belastingprogramma nog altijd de toon onder de Republikeinen. Dat brengt John Boehner in een lastig parket. Het heeft veel kwaad bloed gezet dat hij deze week het begrotingscompromis in stemming bracht, ook al was een meerderheid van zijn partijgenoten tegen. Zelf stemde hij voor.

Nog meer woede, nu van andere partijgenoten, haalde Boehner zich gisteren op de hals, toen bleek dat hij zijn toezegging niet was nagekomen om een financieel hulppakket in stemming te brengen voor de regio in het noordoosten die eind oktober zwaar werd getroffen door de orkaan Sandy. Het miljardenpakket zal nu door het nieuwe Congres in behandeling genomen moeten worden.”

Congresleden uit onder meer New Jersey en New York, de staten die het zwaarst werden getroffen door Sandy, bonden echter in toen Boehner zei binnenkort alsnog een stemming over de noodgelden te zullen houden.

    • Lex Boon