Bijlen in buiken, maar met karakterontwikkeling

Gezin van psychiater gaat in spookhuis wonen.

American Horror Story RTL 5, 22.25 - 23.20 uur

Een psychiater die vreemdgaat, zijn vrouw die onlangs een miskraam had en hun dochter die in zichzelf snijdt, verhuizen van Boston naar Los Angeles om opnieuw te beginnen.

Tot dan toe niets onverwachts voor een gemiddelde serie. Maar American Horror Story zou natuurlijk niet zo heten als er geen spookhuis in zat, waarin de vorige bewoners zijn blijven hangen.

In 2012 maakte de fantasy al haar doorbraak in televisieland. Nu is de horror aan de beurt. Ook die kan goed zijn, zo getuigt American Horror Story.

Dat wat je niet ziet vaak spannender is dan een doorweekte zombie, daar hebben ze hier geen boodschap aan. Opgestane doden, mysterieuze sterfgevallen, enge muziek, piepende deuren en bijlen in buiken krijgen ruim baan.

Maar de serie is ook fijn voor kijkers die niet per se van horror houden. De spanning is net behapbaar en het voordeel van een tv-serie boven een film is dat de personages beter uitgediept kunnen worden en zelf s een ontwikkeling kunnen doormaken. In een horrorfilm sneuvelen ze al snel en komt de persoonlijkheid niet veel verder dan ‘het domme blondje’ of ‘het intelligente meisje’ – dat er vaak alsnog aan gaat.

In American Horror Story gaat dat anders. Zo is een jongen in therapie bij de vader des huizes. Hij fantaseert erover mensen op school te vermoorden. Is hij een gevaarlijke psychopaat, een tiener met fantasieën of zit er iets anders achter? In therapie meets horror.