Argentijnse president: geef de Falklands terug - Cameron weigert

De Argentijnse president, Cristina Fernandez de Kirchner. Foto AFP/Ajejandro Pagni

In een open brief roept president Cristina Fernández de Kirchner van Argentinië de Britse premier Cameron op om de Falklandeilanden aan haar land terug te geven en een einde te maken aan het ‘kolonialisme’.

De brief is naar diverse Britse kranten gestuurd, waaronder The Telegraph en The Guardian. Hierin verwijst Kirchner naar VN-resolutie uit 1960 waarin alle lidstaten worden opgeroepen een einde te maken aan alle vormen van kolonialisme. Ze schrijft dat veel partijen en overheden aan de kant van Argentinië staan in dit conflict, waarin beide landen de Falklands claimen.

Update 12:12: Cameron geeft geef gehoor aan de oproep van Kirchner. Hij zal er alles aan doen om de eilandbewoners te beschermen, zo meldt persbureau AP vanmiddag.

Groot-Brittannië wil de eilanden behouden en stelt dat de meerderheid van de ruim drieduizend inwoners bij Groot-Brittannië wil blijven. Volgens de Britten kunnen alleen de inwoners zelf over hun toekomst beslissen vanwege hun zelfbeschikkingsrecht.

De vete tussen Groot-Brittannië en Argentinië over de Falkland-eilanden (door de Argentijnen aangeduid als Islas Malvinas) gaat ver terug. De eilanden maken al 180 jaar deel uit van het Verenigd Koninkrijk, maar ook Argentinië claimt de eilandengroep als haar grondgebied.

De vete kwam in 1982 zelfs tot een Argentijnse invasie. In de daarop volgende oorlog van tien weken kwamen 650 Argentijnse en 250 Britse soldaten om. Groot-Brittannië kwam als overwinnaar uit de strijd.

    • Annemarie Coevert