Drones VS doden dertien mensen, onder wie Talibaanleider

Mullah Maulvi Nazir in april 2007. Vandaag werd hij gedood bij een Amerikaanse drone-aanval. Foto AFP / S.K. Khan

Bij twee aanvallen met onbemande vliegtuigjes (drones) in het noordwesten van Pakistan, bij de grens met Afghanistan, zijn vandaag dertien mensen omgekomen. Onder hen is een Talibaancommandant die een wapenstilstand sloot met het Pakistaanse leger.

Vijf Pakistaanse veiligheidsofficials bevestigen dat, schrijft persbureau AP. De commandant, Maulvi Nazir (wiki), werd vanochtend gedood bij een aanval op een huis in het dorpje Angoor Adda, in de regio Waziristan. Inwoners van Angoor Adda en Wana, de grootste stad in Zuid-Waziristan, zeiden dat de dood van Nazir via luidsprekers op moskeeën bekendgemaakt werd.

De tweede drone-aanval vond plaats in Mir Ali, de belangrijkste stad in de regio Noord-Waziristan. Eén raket trof een auto die nabij de stad reed, een tweede werd afgevuurd op mensen die naar het voertuig toekwamen om hulp te bieden. Vier mensen zijn daarbij omgekomen, zeggen de Pakistaanse bronnen. Wie het zijn, is vooralsnog onduidelijk. De aantallen zijn lastig te verifiëren en Amerika laat zelden iets los over zijn droneprogramma.

Nazir: Talibaanleider die banden met Al-Qaeda had

De dood van Nazir, naar schatting 37 jaar oud, zou kunnen zorgen voor wrijving tussen Washington en Islamabad. De Talibaanleider sloot in 2009 een wapenstilstand met het Pakistaanse leger. Nazir voerde aanvallen uit op Amerikaanse doelen in Afghanistan, maar had nooit Pakistaanse doelwitten en werd daarom ontzien.

Nazir onderhield daarnaast nauwe banden met de Talibaan in Afghanistan en Al-Qaeda. Afgelopen november overleefde hij nog een zelfmoordaanslag. Hij raakte daarbij wel gewond, en zeven anderen vonden de dood. De aanslag werd niet opgeëist, maar vermoed wordt dat het een actie was van een rivaliserende militantengroep die de macht in Zuid-Waziristan wil overnemen.

    • Peter Zantingh