Als god in Frankrijk

Het was een bijzondere jaarwisseling, daar op het Franse platteland. Met z’n vijftienen verbleven we in een kolossaal bakstenen huis, aan de rand van een schilderachtig gehucht, ergens in het noordoosten van Frankrijk. In het minidorpje, goed verstopt in het glooiende landschap, resideren volgens de laatste volkstelling slechts 93 inwoners. En omdat ook in de wijde omgeving geen hol te beleven valt, was het de perfecte plek om ons een paar dagen op te sluiten met een royale voorraad Franse kaas, genoeg wijn en goed gezelschap.

Ter voorbereiding op het feest van het jaar converseerde ik op Oudejaarsdag bij de slager over zaken als eendenpoten en entrecote, en werd er bij de supermarkt in een nabij dorpje genoeg drank ingeslagen om de gehele Nieuwjaarsdag in benevelde toestand door te kunnen brengen.

Toen het uiteindelijk twaalf uur was, schoten we – geheel in strijd met de in Frankrijk geldende regels – een paar kleurige vuurpijlen de lucht in, maakten we een kampvuur en trokken we onze flessen bubbels open. Binnen in het huis staken we de haard aan, nipten we tot diep in de nacht aan mousserende wijn, maakten we gitaarmuziek en speelden we kaartspelletjes. Je kan wel zeggen, we hadden het daar best goed voor elkaar.

Op Nieuwjaarsdag kwam ik vervolgens de deur niet uit en strandde ik tijdens een speurtocht door het landhuis in de keuken, waar een stapeltje kookboeken met streekgerechten lag uitgestald. De leukste recepten heb ik meegenomen naar Nederland, zoals onderstaande gegratineerde kipfilet, gebaseerd op een recept uit het boek De echte Franse keuken, van Susi Piroué.

Verwarm de oven voor op 250 graden. Rasp de gruyère met een fijne rasp en meng met het losgeklopte ei en de slagroom tot een mooi papje. Breng het goedje vervolgens op smaak met een snufje nootmuskaat en versgemalen peper en zout en houd het even apart. Zorg dat de kipfilets voor bereiding op kamertemperatuur zijn en dep ze voorzichtig droog met een keukenpapiertje. Bestrooi ze met een peper en zout. Smelt de roomboter in een grote braadpan en bak de kip ongeveer drie minuten per kant tot ze deels gaar zijn. Leg ze in een ovenschaal en giet er het kaasmengsel overheen. Bedruip het vlees vervolgens met het overgebleven bakvet en zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de kip in 15 minuten gaar worden en serveer direct. Eet de kip net zoals de Fransen, met een lekker stuk brood.

    • Stéphanie Versteeg