Al Jazeera neemt in VS zender van Al Gore over

De Arabische nieuwszender Al Jazeera neemt Current TV over, een Amerikaanse televisiezender die zeven jaar geleden werd opgericht door onder anderen oud-vicepresident Al Gore. Daarmee wordt het bereik van Al Jazeera in de Verenigde Staten bijna vertienvoudigd. Op dit moment hebben ongeveer 4,7 miljoen huishoudens, vooral in enkele grote steden, toegang tot de Engelse editie van de Arabische zender, die eigendom is van de regering van Qatar. Current TV, dat op termijn moet plaatsmaken voor Al Jazeera, is in ruim 40 miljoen huishoudens te zien.

De doelstellingen van Al Jazeera sluiten aan bij die van Current TV, schrijven Al Gore en medeoprichter Joel Hyatt. „Net als Current TV, gelooft Al Jazeera dat feiten en de waarheid leiden tot een beter begrip van de wereld om ons heen”, aldus Hyatt in een persverklaring. Hoeveel Al Jazeera betaalt voor de zender is onbekend, de waarde van het bedrijf wordt geschat op 500 miljoen dollar. De jaarlijkse omzet bedraagt ongeveer 100 miljoen, waarvan 80 procent afkomstig is van de abonnementskosten die kabelexploitanten betalen.

Al Jazeera wil het bereik in de VS vergroten. In 2010 verweet directeur Tony Burman van de Engelstalige editie, de Amerikaanse regering „een zeer agressieve vijandigheid” tegenover de zender. Time Warner Cable, met negen miljoen aansluitingen de grootste kabelexploitant in de VS, heeft onmiddellijk het abonnement op Current TV opgezegd.