105 wethouders zijn in 2012 gedwongen opgestapt

De spraakmakendste kwestie vorig jaar was die van de Roermondse wethouder Jos van Rey. Foto ANP / Bas Czerwinski

In het afgelopen jaar zijn 105 wethouders gedwongen opgestapt. Dat meldt VNG Magazine vanmiddag op basis van een inventarisatie. In totaal vertrokken 196 wethouders.

De afgelopen negen jaar vertrokken alleen in 2004 en 2008 meer wethouders, respectievelijk 122 en 145. Net als 2012 waren dit ook jaren waarin colleges twee jaar in het zadel zaten, zo merkt het blad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op.

politieke conflicten, bezuinigingen en kostenoverschrijdingen

De meeste wethouders moesten weg vanwege politieke conflicten over bezuinigingen, kostenoverschrijdingen en budgettering. Ook integriteitskwesties, zoals bij de opgestapte Roermondse VVD-wethouder Jos van Rey, of een compleet college dat valt, zoals in Wassenaar, waren reden tot vertrek.

Wethouders vertrokken ook vanwege persoonlijke omstandigheden, gemeentelijke herindeling en promotie tot burgemeester, staatssecretaris of minister. Zo werd de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) minister van Sociale Zaken en de Haagse wethouder Sander Dekker (VVD) staatssecretaris van Onderwijs. Twee wethouders overleden.

De VVD zag de meeste wethouders opstappen, 28 in totaal. Lokale partijen namen van 25 wethouders afscheid, het CDA van twintig en de PvdA van twaalf. Nederland telt sinds 1 januari 408 gemeenten, zeven minder dan vorig jaar.

Lees hier de hele inventarisatie van VNG Magazine (pdf).