Wind blaast landmijnen weg

Een door de wind voortgeblazen bal die met zijn gewicht landmijnen tot ontploffing brengt. Dat is de uitvinding van de Eindhovense ontwerper Massoud Hassani. De bal heeft een centrale kogel en tientallen poot-achtige uitsteeksels. Hassani verwacht dat een explosie slechts een paar van die poten vernielt, en dat de bal verder kan rollen en meer mijnen kan uitschakelen. Hij collecteert op Kickstarter om zijn idee verder te kunnen ontwikkelen.

Hassani’s project is in beeld gebracht in Mine Kafon, een film van drie minuten die hoort bij de twintig finalisten van Focus Forward, een prijsvraag voor korte films over innovatie, Focus Forward. Andere inzendingen (Video’s hieronder):
= Ingenieur Debbie Stirling ontwierp Goldieblox, constructiespeelgoed voor meisjes.
= Een kinderorkest in Paraguay speelt op instrumenten gemaakt uit afval, zoals cello’s van olievaten.
= Dean Kamen, bekend van het grasmaaierachtige voertuig Segway, propageert waterzuiveringsinstallaties voor ontwikkelingslanden gebaseerd op apparatuur voor dialyse.
= En een handprothese van onderzoekers in Rome en Pisa. De drager kan deze hand besturen met zijn hersengolven, en krijgt ook zijn tastzin terug dankzij sensoren in de vingertoppen van de prothese, die zijn aangesloten op zijn zenuwen.
Op het Sundance-festival half januari in Utah worden vijf winnaars bekendgemaakt. De nummer één krijgt een geldprijs van een ton.

    • Herbert Blankesteijn