Vier man krijgen werkstraf voor misdragingen oud en nieuw

Vier verdachten die zich tijdens de jaarwisseling hebben misdragen zijn woensdag door de rechtbank in Den Haag tijdens een supersnelrechtzitting veroordeeld tot werkstraffen tot zestig uur. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

Een jongere voert zijn taakstraf, het opruimen van vuurwerkresten, uit voor een overtreding tijdens de jaarwisseling. Foto ANP / Bas Czerwinski

Vier verdachten die zich tijdens de jaarwisseling hebben misdragen zijn vanmiddag door de rechtbank in Den Haag tijdens een supersnelrechtzitting veroordeeld tot werkstraffen tot zestig uur. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

De hoogste straf ging naar een 18-jarige man uit Zoetermeer die een jongen bewusteloos sloeg omdat hij voor brandweermannen opkwam. Brandweerlieden die een brandje wilden blussen werden daarbij gehinderd. Behalve de werkstraf van zestig uur mag de man daarnaast bij de volgende jaarwisseling niet naar buiten. Justitie had om acht weken cel gevraagd.

Twee Hagenaars van 41 en 26 jaar kregen een werkstraf van veertig uur. De oudste verdachte had iemand bedreigd met een honkbalknuppel. De ander had een agent in het gezicht geslagen. Hij moet ook een schadevergoeding van tweehonderd euro betalen. Een 27-jarige man die de politie bedreigde kreeg vijftig uur werkstraf. Ook hij moet een schadevergoeding betalen.

Morgen supersnelrechtzitting in Rotterdam

In de rechtbank in Rotterdam staat voor morgen een supersnelrechtzitting gepland. Daar moeten om twee uur ‘s middags twee nieuwjaarsverdachten voorkomen. Een 34-jarige man wordt ervan verdacht agenten te hebben beledigd. De ander, een 18-jarige man, zou beveiligers bij een vuurwerkshow hebben bedreigd met een mes. Ook in Midden-Nederland staat morgen nog een supersnelrechtzitting gepland.

De supersnelrechtzittingen die vandaag in Amsterdam stonden gepland om nieuwjaarsverdachten te bestraffen gaan niet door. Vanochtend werd bekend dat er geen zaken voor supersnelrecht in aanmerking kwamen.

Bij supersnelrecht worden verdachten binnen drie dagen na hun overtreding berecht. Dat kan alleen in eenvoudige zaken waarin het bewijs overduidelijk is.

Op Nieuwjaarsdag al veel zaken afgehandeld

Gisteren deed het OM al tientallen zaken die te maken hadden met de jaarwisseling af met boetes en taakstraffen. Het OM eist voor geweld tijdens de jaarwisseling hogere straffen. Als bij een incident politieagenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden betrokken zijn, wordt een strafeis tegen verdachten verdrievoudigd.