Uitgelicht

Film

Butch Cassidy and the Sundance Kid (George Roy Hill, 1969, VS). Fameuze 'anti-western' over twee voortvluchtige, semi-legendarische treinrovers biedt onweerstaanbaar samenspel van Paul Newman en Robert Redford, mede dankzij de puntige dialogen van Oscarwinnende scenarist William Goldman. Ook Burt Bacharachs ‘Raindrops Keep Fallin’ on My Head’ kreeg, ondanks de stijlbreuk die de scene oplevert, een Academy Award. Film bezorgde Redford sterstatus.Ned.2, 17.35-19.30u.

Avatar (James Cameron, 2009, VS/GB). Op de verre planeet Pandora hoopt de toekomstige mens het zeldzame metaal ‘unobtainium’ (‘onverkrijgbarium’) te delven. Om in contact te komen met de oorspronkelijke bewoners, de blauwe Na’vi-krijgers, heeft de mens ‘avatars’ ontwikkeld, lichamen als lege hulzen, gekruist uit menselijk en Na’vi-dna, door menselijke hersenen op afstand bestuurd. Het tamelijk primitieve verhaal dat hier omheen wordt gesponnen: Avatar Jake legt contact met Na’vi-prinses Neytiri, en vanaf dat moment is de film een soort kruising tussen Titanic en Dances with Wolves. Nieuw is dat in de strijd tussen de mens en de ‘ander’ onomwonden de kant van de ‘ander’ wordt gekozen.RTL4, 20.30-23.55u.

De kleine blonde dood (Jean van de Velde, 1993, NL). Met Gouden Kalf bekroond publieksucces naar de vermeend (auto)biografische roman van Boudewijn Büch. Met Antonie Kamerling als gekwelde, homoseksuele schrijver die een onverwachte band ontwikkkelt met het ongewenste zoontje (Olivier Tuinier) dat hij bij Loes Wouterson verwekte. Ook met Gees Linnebank, Liz Snoyink.RTL8, 20.30-22.30u.

The Big Steal (Don Siegel, 1949, VS). Thriller vertoont ironische overvloed van plotwendingen en is schoolvoorbeeld van Siegels Hollywoodvakmanschap. Van fraude verdachte legerofficier Robert Mitchum achtervolgt tot in Mexico de ware daders. Ook met Jane Greer, als gangstermeisje, Ramon Novarro als inspector general Ortega en William Bendix als de echte captain Blake. BBC 2, 02.30-03.40u.

Informatief

Bureau Sport. Erik Dijkstra en Frank Evenblij op zoek naar mysteries en mythen uit de sport. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen staat het thema doping centraal. Evenblij ging op pad met Ben Johnson, het sprintkanon uit 1988 en Dijkstra deed een epo-kuur.Ned.3, 19.30-20.30u.

Africa. Eerste uitzending van zesdelige serie natuurdocumentaires met David Attenborough. Vandaag twee Afrikaanse woestijnen: de Kalahari en de Namibische Woestijn – de oudste woestijn ter wereld. Water is er schaars, maar toch zit het vol dieren die zich op soms buitengewone wijze aan de extreme omstandigheden hebben aangepast. De serie wil het vernuft van de natuur vieren.BBC 1, 22.00-23.00u.