Supergaaf! Ik ga naar het EK

Het talent Antoinette de Jong is pas 17 jaar en schaatst eigenlijk nog bij de junioren. Afgelopen weekend plaatste ze zich bij het NK allround voor het EK in Thialf, voor senioren.

HEERENVEEN, Schaatsen, NK Allround 2013, 2012-2013, IJsstadion Thialf, 30-12-2012, Antoinette de Jong Erik Pasman

Rotterdam. Renate Groenewold begreep er niets van. „Waarom lees ik nergens iets over het Nederlands record junioren dames van @antoinette0604”, vroeg de tweevoudig winnares van olympisch zilver op de drie kilometer zich af op Twitter. „Ze rijdt het record van @ireenw uit de boeken! Stoer.”

Liefst 28.438 schaatsfans volgen op Twitter @ireenw, meervoudig olympisch en wereldkampioen Ireen Wüst. Bekende Nederlander. Maar @antoinette0604? Op Nieuwjaarsdag stond de teller van Antoinette de Jong op 351 volgers. Ondanks haar geweldige nationaal record junioren op de drie kilometer van 4.07,02 bij de wereldbeker junioren in Kolomna eind november. En ondanks een goed NK allround, afgelopen weekend, waar ze zich met haar vijfde plaats kwalificeerde voor het EK allround. Pas zeventien jaar, lid van Jong Oranje en nu al bij de allerbeste allroundsters van Nederland. „Antoinette ontwikkelt zich heel snel”, zegt haar coach Erik Bouwman.

Paarden en pony’s, daaruit bestond de jonge jeugd van de Friezin vooral. „Haar familie heeft een soort hobbyboerderij in Rottum”, vertelt Bouwman. „Op mijn nieuwe schoenen het land in geweest om een schaap te redden”, twittert De Jong eind november na thuiskomst van haar recordrace in Kolomna. Het Heerenveense Thialf ligt om de hoek bij het oude dorpje van krap 700 inwoners. Als D-pupil schaatst De Jong er op de schaatsschool van oud-kernploegcoach Henk Gemser. Als kampioen bij de B-junioren wordt ze door Bouwman bij de NK in Enschede gescout voor Jong Oranje. „Het talent droop ervanaf.”

Wat hij zag? „Ik was vooral onder de indruk van een bepaalde rust die Antoinette uitstraalde als ze een bocht reed”, zegt de oud-sprinter. „Haar bewegingen klopten nog niet helemaal. Maar je ziet kans op verbetering en hoopt dat die eruit komt. Dat heeft ze heel snel opgepakt. Ook dat is puur talent.”

De Jong dankte het aan haar woonplaats Rottum dat ze vorig jaar als tweedejaars B-junior al in aanmerking kwam voor Jong Oranje, doorgaans voor A-junioren. Bouwman: „We trainen centraal in Heerenveen, ze kon gewoon thuis blijven wonen en naar school gaan [het CIOS]. Ik was daar wel blij mee. Het scheelt toch, zo’n extra jaartje in Jong Oranje. Anders was ze nu niet zover geweest.”

In haar eerste jaar bleef De Jong meestal in de schaduw van haar ploeggenote Pien Keulstra, die sensationeel nationale seniorentitels won op de drie en vijf kilometer. Maar de 19-jarige stayer kampt inmiddels met eetproblemen, waardoor het schaatsen voorlopig geen prioriteit heeft. De Jong blijft in een stijgende lijn. Vorig jaar was ze op de 1.500 meter al dicht bij plaatsing voor de wereldbeker bij de senioren. Vandaag krijgt ze met kwalificatieraces opnieuw de kans op een ticket, voor de tweede helft van het seizoen. „In deze setting wordt ze snel volwassen”, zegt Bouwman. „Qua schaatsintelligentie is ze verder dan menig 19- of 20-jarige.”

Bij juniorenwedstrijden in Inzell, begin december, sprintte De Jong naar een scherp persoonlijk record van 39,81 op de 500 meter. Maar haar progressie op de drie kilometer is nog groter. Haar persoonlijke toptijd van 4.15,52 verbeterde ze met ruim 8 seconden. „Vorig jaar hebben we dat ingezet in het kielzog van Pien”, aldus Bouwman. „Nu is haar motor groter en heeft ze nog meer power en vermogen. En haar grote kracht is dat ze uitstekend aanvoelt hoe het spelletje werkt. Een raceplan kan ze als geen ander uitvoeren.” Bouwman (39) is niet bang dat zijn pupil te jong ‘gebracht’ wordt. „Antoinette is er klaar voor. Ik zie hoe volwassen ze tijdens World Cups haar eigen gang gaat, ook zonder vaste begeleiders. Hoe rustig ze bleef toen Jac Orie belangstelling toonde om haar naar zijn ploeg te halen. Dat heeft ze nooit overwogen.”

Zondag maakte ze dus opnieuw een grote stap, door zich te plaatsen voor het EK allround – mede dankzij kampioene Jorien ter Mors, die de voorkeur geeft aan de EK shorttrack boven het EK allround. De Jong had ook al plannen – ze zou een World Cup junioren rijden – maar neemt graag haar plaats over. „Supergaaf, mag EK allround in Heerenveen rijden” twitterde ze. Wie weet kan ze volgend weekend in Thialf opnieuw verrassen. Vooralsnog is @antoinette0604 al #superblij dat ze er bij is.

    • Maarten Scholten