Sjieke pieper

Nee, ik zal geen poster van ’m boven mijn bed hangen en als ik hem ooit in het wild tegenkom beloof ik dat ik niet zal gaan gillen. Maar al met al denk ik dat je me met een gerust hart een Yotam Ottolenghi- groupie kan noemen. Terugkijkend op het afgelopen jaar is het vooral zijn boek Plenty – dat al in 2011 verscheen zag ik, maar ik ben nu eenmaal niet zo bij de tijd – dat me beïnvloed heeft. Door het boek werd ik weer eens op een ander been gezet en kwam ik in winkels allerlei nieuwe ingrediënten tegen, die er misschien al jarenlang stonden, maar die me nog nooit waren opgevallen. De beste kookboeken zijn toch wel díe boeken waaruit je niet constant allerlei recepten klakkeloos overneemt, maar die je eigen fantasie en lust tot experimenteren aanwakkeren.

Vorige week bedacht ik deze salade met peultjes, linzen en warme feta. Een bevredigende, doch lichte maaltijd voor wie de afgelopen feestweken wat zwaar op de maag liggen. Wie nog wat linzen overheeft van eergisteren is zo klaar. Truffelaardappeltjes zijn goed van smaak en mooi (donkerpaars!) om te zien, maar wie ze niet voorhanden heeft kan probleemloos een minder sjieke pieper gebruiken.

Kook de linzen ongeveer 25 minuten en giet ze af. Was en droog de sla zorgvuldig. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze kleur beginnen te krijgen.

Maak – indien nodig – de peultjes schoon. Tegenwoordig heb je van die ‘mange-touts’ en daar zitten amper draadjes aan. Breng een pan water aan de kook en kook daarin de peultjes drie minuten. Spoel ze af met koud water. Was de aardappeltjes en snij ze in dunne plakken. Dep deze droog met keukenpapier en leg ongeveer 15 plakjes in wat olijfolie in een koekenpan. Er mogen geen plakjes bovenop elkaar liggen, dat werkt niet. Heeft u er meer nodig, gebruik dan twee pannen. Bak de plakjes aan beide zijden tot ze gaar en krokant zijn. Leg ze op keukenpapier en strooi er wat zout over.

Snij de bosuitjes en de chilipeper in dunne reepjes en bak ze op een niet te hoog vuur in wat olijfolie. Voeg de in blokjes gesneden feta toe en schep die er voorzichtig door. Laat op matig vuur even bakken tot de kaas zacht en warm is.

Maak in een kom van wat olijfolie, citroensap en zout en peper een eenvoudige dressing en wentel daar de sla en de linzen doorheen. Leg een dot sla op een bord en doe daar wat peultjes op. Verdeel hierover de feta met de chili en ui en garneer met de sesamzaadjes en de truffelaardappelchips.

    • Roos Ouwehand