Situatie Chavez nog altijd ‘precair’ - onduidelijkheid over coma

De toestand van de Venezolaanse president Hugo Chavez is nog altijd “precair”. Dat heeft vicepresident Nicolas Maduro vanmiddag gezegd na een bezoek aan Chavez in Cuba. Over zijn precieze toestand bestaat onduidelijkheid omdat Maduro het bericht van gisteravond dat de president in coma zou liggen ontkende.

Een man op straat in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Op de achtergrond een muurschildering van Chavez. Foto AFP / Leo Ramirez

De toestand van de Venezolaanse president Hugo Chavez is nog altijd “precair”. Dat heeft vicepresident Nicolas Maduro vanmiddag gezegd na een bezoek aan Chavez in Cuba. Over zijn precieze toestand bestaat onduidelijkheid omdat Maduro het bericht van gisteravond dat de president in coma zou liggen ontkende.

Chavez werd drie weken geleden opnieuw in Cuba geopereerd wegens kanker. De afgelopen dagen staken steeds vaker geruchten de kop op dat Chavez achteruit ging. De Spaanstalige nieuwszender ABC meldde gisteravond dat artsen Chavez in een kunstmatig coma houden. Volgens de vicepresident zijn de geruchten het gevolg van de “haat van de vijanden van Venezuela”. Maduro riep de Venezolaanse bevolking op om roddels te negeren.

De vicepresident zei in een interview dat gisteren werd uitgezonden dat hij de president twee keer heeft gezien en met hem heeft gesproken:

“Hij is zich er terdege van bewust hoe complex zijn toestand na de operatie is en hij heeft ons nadrukkelijk gevraagd [...] het land op de hoogte te houden, altijd met de waarheid, hoe erg die ook onder bepaalde omstandigheden mag zijn.”

Al wekenlang is toestand president onduidelijk

Chavez is sinds hij 11 december voor de vierde keer werd geopereerd niet meer in het openbaar gezien. De afgelopen weken zijn zowel positieve als negatieve berichten over zijn herstel naar buiten gekomen. Zondag meldde de regering dat er nieuwe complicaties waren als gevolg van een luchtweginfectie. Die mededeling zorgde weer voor nieuwe speculaties. Maduro zei een week geleden nog dat Chavez weer op de been was.

De oppositie in Venezuela klaagt over een gebrek aan informatie over de toestand van de president en eist dat de regering alle medische gegevens van Chavez met de bevolking deelt. Het lijkt steeds onwaarschijnlijker dat Chavez 10 januari volgens planning kan worden beëdigd voor zijn nieuwe termijn als president. Als hij overlijdt of niet in staat is zijn taken uit te voeren moeten er volgens de Venezolaanse grondwet binnen dertig dagen nieuwe verkiezingen worden gehouden. Voordat Chavez 11 december werd geopereerd, erkende hij dat er risico’s aan de operatie kleefden en riep hij de bevolking op Maduro als zijn opvolger te kiezen, mocht hij niet herstellen.

    • Pim van den Dool