Senaat neemt begrotingswet aan, maar Huis van Afgevaardigden ligt nog dwars

De euforie in de Verenigde Staten over het afwenden van de zogenoemde begrotingsafgrond verdween gisteren in de loop van de dag. Zonder akkoord wordt die afgrond automatisch van kracht. In dat geval worden alle Amerikanen geraakt door hogere belastingen en forse bezuinigingen.

Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden boden verzet tegen belastingverhogingen voor de rijken, de belangrijkste component van een oplossing die eerder op de dag wel werd aangenomen door hun collega’s in de Senaat.

Om de begrotingsafgrond af te wenden moeten beide huizen van het Congres instemmen met alternatieve manieren om de staatsschuld te beteugelen.

Invloedrijke Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zeiden gistermiddag dat ze grote bezwaren hadden tegen het voorstel uit de Senaat. In ruil voor belastingverhogingen eisen ze dat de Democraten op hun beurt instemmen met meer bezuinigingen.

Gisteravond was het nog niet bekend of, en zo ja wanneer het Huis van Afgevaardigden gaat stemmen over de alternatieve begrotingswet. NRC

Lees meer op pagina 7