Rus mag zijn ijskast niet meer elk uur van de dag aanvullen

De bierverkoop ligt nu in Rusland aan banden. Het verbod is deel van een beschavingsoffensief om de Rus te ontnuchteren.

Moskou. - In het land waar bier van oudsher geldt als medicijn tegen een kater, is de verkoop daarvan gisteren aan banden gelegd. Russische winkels met een oppervlakte van minder dan vijftig vierkante meter mogen geen bier meer verkopen. Even naar de 24-uurswinkel om de hoek rennen als de alcoholvoorraad opraakt, kan niet meer. En goedkoper wordt het ook niet. De accijns op bier is verhoogd van 12 naar 15 roebel (30 naar 37 eurocent) per liter.

Dat is voor menig Rus de zoveelste omschakeling. De Doema, het parlement, lijkt bezig met een beschavingsoffensief. Eerder verdween sterke drank al uit de winkeltjes en straatkiosken.

De nieuwe wet past in een breder pakket maatregelen om drankgebruik te ontmoedigen. Zo mogen dranken met meer dan 5 procent alcohol al sinds deze zomer niet meer worden verkocht tussen elf uur ’s avonds en acht uur ’s ochtends. De schappen met drank worden dan afgezet met lint of afgeschermd met jaloezieën. Hetzelfde zal gelden voor bier. Dat staat nu vaak nog naast de frisdrank.

Vanaf volgende week, als de wintervakantie voorbij is, zal ook de prijs van wodka omhoog gaan, de goedkoopste fles met ruim eenderde, tot 4,25 euro voor een halve liter. De accijnzen op andere sterke drank stijgen minder. Volgens een opiniepeiling is een kwart van de bevolking geneigd de wodka nu in te ruilen voor iets als brandy of cognac.

Tot slot worden alcoholreclames verboden. „Om de zoveel minuten wordt een uitzending onderbroken, waardoor je zelfs vergeet waarover die ging, omdat ze je energiek en agressief met informatie overladen over de positieve invloed van bier op de menselijke gezondheid. Ze liegen, allemaal”, zei Gennadi Onisjtsjenko, hoofd van de gezondheidsinspectie.

Russen horen met een gemiddelde jaarconsumptie van 16 liter pure alcohol tot de wereldtop. Tussen 1985 en 1987 deed toenmalig partijleider Michail Gorbatsjov een poging om de Sovjet-Unie droog te leggen. Het werd hem niet in dank afgenomen en leidde tot veel illegale verkoop en zelfgestookte drank.

Of ook president Poetin nu op het beleid zal worden aangekeken, is de vraag. Volgens een recente opiniepeiling keurt de helft van de Russen het verbod op verkoop van bier in kiosken goed, 20 procent is tegen.

Afgelopen dagen verscheen er, tot algemene hilariteit, in Moskou graffiti op de muren met de tekst „een Rus is nuchter”. Het is de slogan van een groep jonge patriotten die behalve een alcoholvrij leven ook strenge vaderlandsliefde prediken. Dertien jaar geleden noemde de toenmalige burgemeester van Moskou, op een biercongres, bier „het beste medicijn voor alcoholisten”. President Poetin is, in tegenstelling tot zijn voorganger Jeltsin, nooit in kennelijke staat aangetroffen, maar hij laat zich graag een biertje inschenken.

Het beschavingsoffensief beperkt zich niet tot alcohol. De Doema heeft voor Rusland nog meer in petto. Voor de kiosken breken zware tijden aan als ze dit voorjaar ook geen sigaretten meer mogen verkopen. De komende twee jaar geldt op steeds meer openbare plekken een rookverbod: van de speeltuin tot in de gevangenis. Met dat verbod stemt 82 procent van de Russen in.

    • Thalia Verkade