RBS schrapt nog 500 banen in Nederland

Royal Bank of Scotland (RBS) gaat de komende twaalf maanden opnieuw honderden banen schrappen in Nederland. Dat heeft een woordvoerder van de bank vanochtend bevestigd. Op dit moment werken er nog ongeveer 1.500 mensen voor de Nederlandse tak van de Britse bank. Eind 2013 moeten dat er circa duizend zijn.

De ontslagen zijn het gevolg van een reeds in april vorig jaar aangekondigde reorganisatie van de activiteiten in Nederland. Toen was echter niet helemaal duidelijk hoeveel banen er in 2013 precies zouden verdwijnen. In april 2012 werkten er nog circa 1.900 mensen bij RBS in Nederland. De afgelopen acht maanden zijn zo’n 400 mensen ontslagen.

De herstructurerings- en saneringsmaatregelen die in april werden aangekondigd, waren grotendeels het gevolg van tegenvallende resultaten in 2011. In dat jaar leed RBS 2 miljard pond (2,46 miljard euro) verlies, in vergelijking met 1,1 miljard pond een jaar eerder. De economische malaise is een extra reden die genoemd wordt voor de 500 ontslagen die in 2013 moeten vallen.

RBS had in januari 2012 ook al een grootscheepse reorganisatie aangekondigd. Toen werd bekendgemaakt dat wereldwijd duizenden banen gingen verdwijnen. Die reorganisatie volgde op het besluit van de bank te stoppen met zijn zakenbankactiviteiten. De activiteiten van RBS in Nederland werden hierdoor ook al fors geraakt. Toen RBS in 2007 de zakenbankactiviteiten van ABN Amro overnam, waren er nog zo’n 3.500 werknemers in dienst.

RBS werd in 2008 door de Britse staat genationaliseerd, vanwege financiële problemen. Sindsdien wordt de bank afgeslankt. Veel ontslagen vallen in het buitenland. Een vertrek van RBS uit Nederland is echter niet aan de orde, volgens de bank.

De ontslagen die in 2013 gaan vallen, zullen vooral personeel van ondersteunende en administratieve afdelingen treffen. Gedwongen ontslagen kunnen niet worden uitgesloten, aldus de woordvoerder.