President CAR ontslaat minister van defensie en stafchef leger

Militairen uit Tsjaad vechten in de Centraal-Afrikaanse Republiek aan de zijde van president Bouzizé. Foto AP / Ben Curtis

De president van de Centraal-Afrikaanse Republiek, die te kampen heeft met oprukkende rebellen die zijn positie bedreigen, heeft zijn minister van Defensie en de stafchef van het leger vandaag ontslagen. Het bericht komt nadat de rebellen de afgelopen weken tien steden in het land konden veroveren.

President François Bozizé zegt te willen onderhandelen met de rebellen over een regering van nationale eenheid. Bozizé zegt echter niet te zullen onderhandelen over zijn aftreden. Hij wil zijn termijn, die in 2016 afloopt, voltooien. De rebellen willen juist van Bozizé af.

Bozizé kan in zijn strijd met de rebellen rekenen op de steun van FOMAC, een Afrikaanse troepenmacht met militairen uit Tsjaad, Congo en Gabon. De Tsjaadse militairen zijn gestationeerd in de stad Damara. Ze zeggen de rebellen de oorlog te zullen verklaren als die oprukken naar Damara. “Voor ons is Damara de rode lijn die de rebellen niet mogen oversteken”, aldus generaal Jean Felix Akaga. “Als ze Damara aanvallen, vallen wij aan.”

Duizenden mensen op de vlucht voor geweld

In enkele weken hebben de rebellen al zeker tien steden in het dunbevolkte noorden van CAR ingenomen, waaronder Bambari, de derde grootste stad van het land, en het gebied rond Bria, dat rijk is aan diamanten en ijzererts. Duizenden mensen zijn het regenwoud in gevlucht. Uit voorzorg hebben de VS alle medewerkers van de ambassade daar teruggetrokken. Ook hulporganisaties hebben hun medewerkers uit hoofdstad Bangui geëvacueerd.

Bozizé pleegde in 2003 een gewapende staatsgreep en ontbond vervolgens het parlement en stelde de grondwet buiten werking. Zijn regime beging grove mensenrechtenschendingen om de vorige opstand neer te slaan. Honderden burgers kwamen om, tienduizenden huizen werden verbrand en honderdduizenden raakten ontheemd.

    • Pim van den Dool