Pakistan: weer leraren en hulpverleners gedood

Vorige maand werden ook al hulpverleners doodgeschoten, die meewerkten aan een poliovaccinatieprogramma.

PESHAWAR. In het noordwesten van Pakistan, in Swabi, zijn gisteren vijf vrouwelijke leraren en twee hulpverleners doodgeschoten toen zij van hun werk naar huis reden. De vrouwen zouden doelwit zijn geworden vanwege hun werk voor een poliovaccinatieprogramma, waar de Talibaan fel tegen is. De aanslagen van gisteren zijn nog niet opgeëist.

Vorige maand werden ook al negen anti-poliohulpverleners doodgeschoten. Vier van hen werkten ook in het noordwesten van het land.

De Talibaan is tegen de poliovaccinaties. Ze denken dat de hulpverleners spionnen van de Verenigde Staten zijn en dat er schadelijke stoffen in de vaccinaties zitten, die bedoeld zijn om moslims onvruchtbaar te maken.

Het centrum waar de gedode vrouwen werkten, is deels medische kliniek en deels school. Volgens de lokale politiecommandant werd het busje waarin de vrouwen zaten aangevallen door vier mannen op twee motoren. De mannen beschoten het busje met automatische wapens van twee kanten en vluchtten op de motors. Ze zijn nog niet opgepakt.

De bestuurder van het busje raakte ook gewond. De gedode vrouwen waren tussen de 20 en 22 jaar oud.

Door de aanslagen hebben de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie hun poliovaccinatieprogramma’s in heel Pakistan stilgelegd. AP, BBc, AFP