Pakistan: aanslag op medische staf

Gewapende mannen op motorfietsen hebben gisteren in het noorden van Pakistan zeven mensen die werkzaam waren in de gezondheidszorg doodgeschoten. Vorige maand werden ook al negen medewerkers van vaccinatieprogramma’s tegen polio in Pakistan gedood, naar wordt aangenomen door radicale moslims.

Bij de aanslag van gisteren in een district op 75 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Islamabad kwamen vijf vrouwelijke instructeurs en twee medewerkers om het leven. Een kind dat ook in hun busje meereisde werd gespaard. Ook de chauffeur overleefde de aanslag, al raakte hij gewond.

Het gaat om dezelfde streek waar Malala Yousafzai, een vijftienjarige scholiere die zich inzette voor het recht op onderwijs van meisjes, in oktober levensgevaarlijk gewond raakte bij een aanslag. Ook scholen zijn er soms het doel van aanslagen.

Niemand heeft zich nog verantwoordelijk gesteld voor de nieuwe aanval. De directeur van de organisatie waarvoor de slachtoffers werkten, Support With Working Solutions, legde echter een verband tussen de dood van zijn medewerkers en de vaccinatieprogramma’s tegen polio waarbij zijn mensen betrokken zijn geweest. De 160 andere werknemers van de organisatie hebben hun werk inmiddels stilgelegd.

Polio is een ziekte die nog altijd veel slachtoffers eist in Pakistan. Hoewel de Pakistaanse Talibaan hebben ontkend bij de eerdere aanslagen betrokken te zijn geweest, hebben sommige leiders zich in het openbaar uitgesproken tegen de vaccinatieprogramma’s. Volgens hen gaat het niet om de gezondheid van de kinderen maar om Amerikaanse spionageactiviteiten. De vaccins zouden slechts ten doel hebben kinderen steriel te maken.

Hun argwaan jegens de campagnes tegen polio stamt vooral van een programma, waarmee de Amerikaanse CIA probeerde Osama bin Laden te achterhalen. Een Pakistaanse arts, Shakil Afridi, toonde zich vorig jaar bereid met de CIA samen te werken in een poging DNA-materiaal van de kinderen van Bin Laden te bemachtigen via een vaccinatieprogramma. Afridi zit inmiddels een straf uit van 33 jaar wegens landverraad. (AP, Reuters, AFP)