Pakistaans meisje Malala kan in Groot-Brittannië blijven

Malala Yousufzai, het Pakistaanse meisje dat vorig jaar oktober door Taliban-strijders in haar hoofd werd geschoten, kan in Groot-Brittannië blijven. De Pakistaanse regering heeft haar vader een baan in Birmingham, waar Malala in een ziekenhuis ligt, gegeven.

Activisten vragen tijdens een betoging in december aandacht voor de situatie van vrouwen in Pakistan. Foto AFP / Arif Ali

Malala Yousufzai, het Pakistaanse meisje dat vorig jaar oktober door Talibaan-strijders in haar hoofd werd geschoten, kan in Groot-Brittannië blijven. De Pakistaanse regering heeft haar vader een baan in Birmingham, waar Malala in een ziekenhuis ligt, gegeven.

Ziauddin Yousufzai wordt de Pakistaanse gezant voor onderwijs in Birmingham, zo maakte de Hoge Commissaris van Pakistan in Groot-Brittannië vanavond bekend. De aanstelling is in ieder geval voor de komende drie jaar.

De 14-jarige Malala Yousufzai werd 9 oktober in de Swatvallei, toen ze van school op weg was naar huis, in haar hoofd geschoten door Talibaanstrijders. De militanten zeiden Malala, een voorvechtster van onderwijs voor meisjes, te hebben aangevallen omdat ze “westers gedachtegoed” uitdraagt en omdat ze kritiek had geuit op de Taliban.

De Talibaan hebben gezworen opnieuw achter Malala aan te gaan en niet te zullen rusten voor het meisje dood is. Internationaal was er grote verontwaardiging over de aanslag op Malala. Zo riepen de VN 10 november uit tot ‘Dag van Malala’. Obama veroordeelde de aanslag op het meisje als barbaars.

    • Pim van den Dool