Opinie

    • Martine Kamsma

Overzichtenoverzicht

Rob Trip in Haren voor het NOS Jaaroverzicht.

En dan nu een willekeurig overzicht van de jaaroverzichten van de afgelopen dagen. We doen het even niet chronologisch, dat doet niemand nog tegenwoordig.

Op oudjaarsavond bracht de NOS het traditionele nieuwsoverzicht. Zoals dat soms gaat met dingen waar je lang over na kunt denken: er was wel erg lang over nagedacht. Rob Trip deed zijn verhaal op locatie, begeleid door beeldschermen die razend knap in het straatbeeld waren geshopt. Soms leidde dat af (Kijk! Haren in Haren! En het spiegelt op het natte wegdek!), soms voelde het misplaatst, maar op enig moment wende je eraan. En verder was het een evenwichtig en rijk overzicht, dus laten we niet te moeilijk doen. Maar wat is er mis mee om te melden wanneer iets is gebeurd? Eerst het Lenteakkoord en dan het skiongeluk van Friso – ik ben daar misschien ouderwets in, maar ik vind dat lastig. Als het dan niet chronologisch mag, zeg er dan tenminste even bij: dat was 17 februari.

Het jaaroverzicht van Editie NL, gisteravond, was 20 minuten pretentieloze flauwekul met bruggetjes. Geen woord over de crisis. Wel: algenbrood, Kakhiel, magneetvissen en Gangnam Style, gedanst door de presentatrice. „Wie kan het wat schelen wat het beste waterpistool is?”, zei Jeroen Latijnhouwers. „Maar het levert wel leuke tv op.”

Dan het jaar van RTL Boulevard. Wat was irritanter: de grenzeloze valsheid van Albert Verlinde? „Errug hè, nu moet Estelle alléén kijken naar de samenvatting van haar jaar.” Of soapie Ferry Doedens over de duik van Patty Brard? „Dat ik heb ik wel honderd keer teruggekeken. De grootste grap ever.” Patty Brard liep bij Sterren springen een hersenschudding en een whiplash op. De redactie van Boulevard vond het niet nodig om namen te vermelden bij de stoet beroeps-BN’ers die commentaar gaven. Iedereen weet toch wie Beau Schnijders is?

Het jaaroverzicht van het Jeugdjournaal op zondag was het best. Alle hoogtepunten, plus de typische Jeugdjournaal-items: ijsbeer sloopt ruit, Rutte in Donald Duck. Vrolijk, maar niet jolig, en serieus waar nodig. Dus ook het busongeluk met 22 jonge slachtoffers en de schietpartij in Newtown. Dat kunnen kinderen best aan als je het nuchter brengt. Aan het einde dezelfde grap als bij Editie NL: de presentatoren dansten Gangnam Style. Bij het Jeugdjournaal mag dat.

Deze week vervangt redacteur Martine Kamsma tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Martine Kamsma