Opnieuw Amerikaanse journalist ontvoerd in Syrië

Deze foto van Foley werd geplaatst op de site freejamesfoley.org. De foto zou in september zijn gemaakt in Aleppo. Foto AP / Manu Brabo

Een Amerikaanse journalist is meer dan een maand geleden ontvoerd in Syrië. Dat heeft de familie van James Foley bekendgemaakt. De 39-jarige Foley, die in Syrië video’s maakte voor het Franse persbureau AFP, werd 22 november ontvoerd in het noordwesten van Syrië.

In een verklaring roept zijn familie de ontvoerders op contact op te nemen om te praten over zijn vrijlating. Zijn vader John Foley hoopt in ieder geval een teken van leven van James te krijgen:

“We willen dat James veilig naar huis komt, of op z’n minst met hem praten om te horen dat het goed met hem gaat. James is een objectieve journalist en we roepen op tot zijn vrijlating op een vreedzame manier.”

De voorzitter van AFP, Emmanuel Hoog, liet weten alles in het werk te stellen om Foley vrij te krijgen. “Hij is een professionele journalist die absoluut onpartijdig is in dit conflict”, aldus Hoog.

Syrië is niet het eerste conflictgebied waar Foley actief was. Hij werkte ook in het Midden-Oosten, Libië en Irak.

Syrië levensgevaarlijk terrein voor buitenlandse journalisten

Het bericht over de ontvoering van Foley komt een paar weken nadat zijn landgenoot Richard Engel, correspondent van televisiezender NBC, vijf dagen werd vastgehouden door een onbekende groepering.

De burgeroorlog in Syrië heeft aan verschillende buitenlandse journalisten het leven gekost, onder wie de Franse tv-journalist Gilles Jacquier, oorlogsfotograaf Remi Ochlik en Marie Colvin, correspondent van The Sunday Times.

    • Pim van den Dool