Ook in 2014 verlaging pensioen verwacht

Gepensioneerden die dit jaar voor het eerst massaal minder pensioen krijgen uitbetaald, moeten rekening houden met een aanvullende korting in 2014. De meeste van de circa 60 à 70 probleemfondsen die per 1 april de pensioenen verlagen, zullen hun deelnemers dat gelijktijdig laten weten.

Dat zeggen actuarissen die voor de fondsen de kosten van toekomstige risico’s in kaart brengen. De stand van de dekkingsgraad op Oudejaarsdag bepaalt hoe hoog de definitieve korting dit jaar wordt en wat gepensioneerden komend jaar te wachten staat. Officiële percentages, die uitdrukken of er nu voldoende geld in kas is om ook in de toekomst aan alle verplichtingen te kunnen voldoen, zijn nog niet bekend.

De fondsen met een dekkingstekort zijn al vier jaar aan het herstellen van de financiële crisis. Zij hebben nog één jaar om orde op zaken te stellen. Zo niet dan moeten ze hun tekorten van toezichthouder De Nederlandsche Bank in één keer goedmaken. ABP kort de pensioenen dit jaar met maximaal 0,5 procent; wellicht niet genoeg om het fonds, met ruim 270 miljard euro in kas, er eind van het jaar weer bovenop te helpen.

    • Ariane Kleijwegt