Oeuvre Hank Williams past bij nieuwjaarsdag

Pop

Hank Williams Tribute. Gehoord: 1/1 Paradiso, Amsterdam. ***

Onder de titel The Day Hank Williams Died werd gisteravond in Paradiso eer betoond aan Hank Williams, de grondlegger van country & western. Williams stierf op 1 januari 1953, op 29-jarige leeftijd op de achterbank van een auto, aan de combinatie van drank en medicijnen. Zijn erfenis van meer dan 140 liedjes geldt nog altijd als een baken van songschrijf-kunde. De virtuositeit zat hem in de bijna kinderlijke eenvoud van de melodieën, en de samengebalde kracht van de teksten, zoals blijkt uit titels als My Son Calls Another Man Daddy en Cold, Cold Heart.

Een terugblik op Williams past goed bij de doorleefde stemming van nieuwjaarsdag. In de volle, gedempt verlichte grote zaal van Paradiso volgden de artiesten elkaar in hoog tempo op. Er waren mooie filmopnamen te zien: van de door 20.000 mensen bezochte begrafenis, en van een zingende Hank Williams, waarvoor de zaal spontaan applaudisseerde.

De virtuoze Bluegrass Boogiemen uit Utrecht spelen Williams’ oeuvre al meer dan twintig jaar en leken zowel uiterlijk als muzikaal rechtstreeks getransporteerd uit de jaren veertig. De Parking Lot Pickers speelden snediger en hun zanger benaderde de scherpe dictie van Williams.

De meeste muzikanten, onder wie Dick van Altena en Douwe Bob, lieten zich rechtstreeks leiden door het grote voorbeeld. Anderen maakten een eigen versie, zoals Tim Knol met zijn heldere klaroenstem, en Tineke Schoemaker (Barrelhouse) met haar volle, gedragen geluid. Djurre de Haan (awkward i) zong een fantastische versie van Ramblin’ Man, waarin het origineel nauwelijks te herkennen was. Voluit gezongen, met stoere uithalen, veranderde Williams’ smart in een eigentijds strijdlied voor de dolende man.

    • Hester Carvalho