Obama tegen Republikeinen: keur hulppakket Sandy vandaag nog goed

De schade die orkaan Sandy aan de oostkust van de VS heeft aangericht is groot. Op deze foto zijn de resten van twee auto's in New York te zien. Foto Reuters / Lucas Jackson

Obama roept de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden op vandaag ervoor te zorgen dat het Huis vandaag nog stemt over een federaal hulppakket voor de staten die getroffen zijn door orkaan Sandy. Een geplande stemming daarover werd gisteravond uitgesteld, tot woede van parlementariërs uit New York.

De Republikeinse voorzitter van het Huis, John Boehner, besloot de stemming gisteravond om onduidelijke redenen uit te stellen. De Senaat, waar de Democraten over een meerderheid beschikken, stemde afgelopen vrijdag al in met het hulppakket ter waarde van 60 miljard dollar. Mogelijk heeft de handelswijze van Boehner te maken met het verzet binnen de Republikeinse partij tegen de hoogte van het bedrag.

Als het Huis vandaag niet alsnog stemt over het pakket, bestaat de kans dat goedkeuring van het pakket vertraging oploopt omdat morgen het nieuwe Congres wordt geïnstalleerd. Een woordvoerder van Boehner zei gisteren dat “de voorzitter er alles aan zal doen om de wet deze maand voor te leggen aan het Huis”. Obama liet vanmiddag weten dat hij vindt dat de stemming vandaag alsnog moet worden gehouden:

“Als zich een ramp voordoet, komen Amerikanen samen om de slachtoffers te steunen. Ik spoor de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden aan dat ook te doen, om dit belangrijke pakket vandaag in stemming te brengen, en het zonder vertraging goed te keuren in het belang van onze landgenoten.”

Uitstel stemming ‘absolute schande’

Parlementariërs uit de getroffen staten ontstaken gisteravond in woede toen bleek dat de stemming werd uitgesteld. De Republikein Peter King uit New York noemde de beslissing van Boehner “absoluut onvergeeflijk en absoluut onverdedigbaar”. “We kunnen niet zomaar weglopen voor onze verantwoordelijkheden”, aldus King. De Democraat Eliot Engel noemde het een ‘absolute schande’. “De voorzitter zou zich moeten schamen”, zei Engel. “Het is een verkeerde beslissing en ik ga de voorzitter eerbiedig vragen of hij zijn beslissing wil herzien, omdat het niet gaat om de politiek, maar om mensenlevens”, zei Michael Grimm, een Republikein uit New York.

Sandy trof eind oktober de Amerikaanse staten New York, New Jersey en Connecticut. In totaal verloren 120 mensen het leven door het natuurgeweld. In New Jersey liepen meer dan 72.000 huizen en bedrijven beschadigingen op. In New York werden 305.000 woningen beschadigd of verwoest.

    • Pim van den Dool