Nieuwjaarsviering Ivoorkust eindigt in ramp

People stand next to clothing and various items spread over the pavement at the scene following a stampede in Abidjan, on January 1, 2013. At least 60 people died and at least dozens were injured as crowds stampeded overnight during celebratory New Year's fireworks, Ivory Coast rescue workers said on January 1, 2013. AFP PHOTO/HERVE SEVI AFP

In twee Afrikaanse landen, Ivoorkust en Angola, zijn massaal bezochte oud-en-nieuwbijeenkomsten op een tragedie uitgelopen. In de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan kwamen zeker 61 mensen om toen ze onder de voet werden gelopen na afloop van een vuurwerkshow in een stadion. Onder de slachtoffers zijn veel kinderen. Volgens getuigen brak er buiten het stadion paniek uit. Naar schatting zijn er meer dan tweehonderd gewonden.

In de Angolese hoofdstad Luanda was op Oudejaarsavond een soortgelijk incident bij een stadion waar een dienst van de pinkstergemeente werd gehouden. In het gedrang om het stadion binnen te komen werden tien mensen gedood, onder wie vier kinderen. Volgens een woordvoerder van de organiserende kerk had men gerekend op zo’n 70.000 bezoekers, maar waren er veel meer gelovigen op de bijeenkomst afgekomen.

De nieuwjaarsviering in Abidjan had dit jaar een extra feestelijk karakter moeten krijgen om de terugkeer naar vrede te vieren in Ivoorkust, na de burgeroorlog die in 2011 uitbrak na de presidentsverkiezingen van november 2010. De festiviteiten in het Felix Houphouet Boigny stadion zelf, waar tienduizenden toeschouwers, veelal hele gezinnen, op af waren gekomen, verliepen zonder problemen. Maar buiten het stadion brak paniek uit. Een politiecommandant zei dat onderzoek zal worden gedaan naar de vraag waarom iedereen plotseling op de vlucht sloeg en waardoor het aantal slachtoffers zo hoog is.

Elders in de wereld verliepen de vieringen van de jaarwisseling veelal zonder problemen. Het spectaculairst waren de shows in steden als Sydney, Shanghai, Dubai, Moskou, Londen en New York. In Frankrijk werden bijna 1.200 auto’s in brand gestoken. Het opmerkelijkst waren de vieringen in Birma en Noord-Korea; in beide landen konden de inwoners voor het eerst genieten van vuurwerk om het jaar in te luiden. In de Indiase hoofdstad New Delhi werden veel festiviteiten geschrapt, in de nasleep van de groepsverkrachting van een studente die tot grote beroering heeft geleid. (Reuters, AP, AFP)