Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Nieuwe ‘grondige’ analyse: al 60.000 doden in Syrië

Het geweld in Syrië heeft inmiddels aan meer dan zestigduizend mensen het leven gekost.
Het geweld in Syrië heeft inmiddels aan meer dan zestigduizend mensen het leven gekost. Foto Reuters / Muzaffar Salman

Het aantal doden dat is gevallen bij de opstand in Syrië is niet 45.000, zoals onlangs gezegd werd, maar al 60.000. Dat zegt het mensenrechtenkantoor van de VN na een ‘grondig’ onderzoek van vijf maanden.

De mensenrechtenchef van de VN, Navi Pillay, zegt dat het veel hoger is dan eerder gedacht. Het aantal is ‘werkelijk schokkend’, voegde ze eraan toe.

De opstand in Syrië, die inmiddels is verworden tot een burgeroorlog, duurt nu 22 maanden. Volgens de VN zijn voor het onderzoek zeven verschillende bronnen, waaronder de Syrische regering, met elkaar vergeleken. Samengevoegd kwam het onderzoek op een aantal van 59.648 mensen die tussen 15 maart 2011 (toen de protesten begonnen) en 30 november 2012 de dood vonden door het geweld.

Van al deze mensen is de voor- en achternaam bekend, evenals de sterfdatum en de plaats waar ze de dood vonden. “We kunnen aannemen dat het aantal inmiddels de 60.000 overschreden heeft”, zei Pillay vandaag.