Minder geweld tegen hulpverleners, maar 'het blijft onaanvaardbaar'

Het aantal incidenten tijdens de jaarwisseling is lager dan vorig jaar. Dat zei minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) gisteren op een persconferentie. Uit voorlopige cijfers blijkt dat het aantal incidenten daalde van 8.500 naar 8.000 nu. Ook waren er minder gevallen van agressie tegen hulpverleners: 74 tegen 110 bij de vorige Oud en Nieuw. Toch is Opstelten niet tevreden. „Het blijft onaanvaardbaar. Dit soort cijfers passen niet bij het feest dat Oud en Nieuw moet zijn.” De minister denkt dat het slechte weer een rol heeft gespeeld bij de daling van het aantal incidenten.

In Rotterdam moest de ME ingrijpen omdat de brandweer werd gehinderd bij het blussen van een kerstbomenbrand. In de omgeving Rotterdam raakten elf agenten lichtgewond. Jongeren in het Zuid-Hollandse Moordrecht vielen surveillerende agenten aan, die uiteindelijk moesten schuilen in een woning. In Groningen werden stenen naar een politieauto gegooid en in Apeldoorn werd een agent door een man in zijn rug geschopt. Agenten en brandweerlieden in Dordrecht werden bekogeld met flessen. Ook in Velsen ging het mis. Agenten die ambulancepersoneel afschermden tijdens de reanimatie van een onwel geworden jongen werden door omstanders uitgescholden en bedreigd. NRC

Mee met de brandweer in de regio Haaglanden: pagina 6&7