Manchester coaches roemen goals en assists Van Persie

Robin van Persie bracht zijn totaal op zestien competitiegoals. Volgens Ferguson van United en Mancini van City maakt hij het verschil.

Binnen een etmaal grote complimenten van twee toptrainers uit Manchester: Robin van Persie blijft de aandacht trekken in de Premier League. Zijn eigen coach Alex Ferguson roemde de spits van United voor zijn spel en trefzekerheid dit seizoen. City-trainer Roberto Mancini zei het zwaar te betreuren dat Van Persie deze zomer voor United en niet voor City had gekozen.

De Nederlandse spits scoorde gisteren net als zijn Mexicaanse ploeggenoot Javier Hernandez twee keer bij Wigan Athletic: 0-4. Vooral Van Persie speelde in de punt van de aanval een sterke wedstrijd, vond ook Ferguson. „We wisten dat we een topper binnenhaalden die het verschil zou gaan maken”, verwees Sir Alex naar diens transfer van het Londense Arsenal naar United. „Robin is op de top van zijn kunnen. Hij heeft heel veel internationale ervaring; na zeven jaar bij Arsenal kwam hij op zijn sportieve hoogtepunt naar ons toe.”

Van Persie maakte in 21 competitiewedstrijden in de Premier League al zestien doelpunten voor United, dat mede dankzij de Oranje-international aan kop gaat (zie kader). Ferguson over zijn topaankoop ter waarde van 25 miljoen euro: „Zijn scorend vermogen is fantastisch. De manier waarop hij vandaag die eerste goal maakte was echt onvoorstelbaar”, verwees hij naar de karakteristieke kap- en draaibeweging van de oud-Feyenoorder.

Over zijn andere spits Chicharito Hernandez, die niet altijd in de basis stond maar toch al acht keer scoorde in de nationale competitie, zei de 71-jarige Schot na afloop van het duel met Wigan: „Hij laat keer op keer zien dat hij een typische spits voor in het strafschopgebied. Hij is altijd en overal op zoek naar die goal.”

Door de komst van ‘diepe’ spits Van Persie en de doorbraak van Hernandez speelt Wayne Rooney dit seizoen als schaduwspits. De Engelse international scoort minder vaak en speelt minder opvallend, maar volgens Ferguson is zijn inbreng nog even groot. „Het past precies”, zei Ferguson na de zege op Wigan.

Hernandez opende gisteren na een uur spelen de score. Van Persie verdubbelde de marge even later door van links naar binnen te kappen en de bal met rechts de bal in de verre hoek te schieten. In de tweede helft werd een tegentreffer van Wigans Arouna Koné (ex-PSV en ex-Roda JC) wegens buitenspel afgekeurd. Daarna scoorden achtereenvolgens Hernandez en Van Persie ieder nog een keer voor United.

Volgens trainer Mancini van Manchester City had het deze zomer weinig gescheeld of Van Persie was niet naar de ‘rooien’ maar naar de ‘blauwen’ gegaan. „We wilden Van Persie, omdat we wisten dat hij tot een belangrijke speler zou uitgroeien. Hij is heel anders dan onze andere aanvallers”, zei de Italiaanse coach eerder deze week tegen de Britse tv-zender Sky Sports. „Het scheelde niet veel. Drie maanden voordat hij koos voor United waren we er heel dichtbij. We rekenden al op zijn komst, maar het ging niet door. Nu kunnen we er niets meer aan doen.”

Volgens Mancini is Van Persie met zijn doelpunten en assists momenteel de doorslaggevende factor in de titelrace tussen United en City. De kampioen van vorig seizoen heeft een achterstand van zeven punten op de stadgenoot en aartsrivaal. Vorig seizoen behaalden de Citizens door goals in de allerlaatste minuten van de competitie de eerste landstitel sinds 1967 – ten koste van United dat toen nog niet kon beschikken over Van Persie. Mancini: „Ik denk dat Robin een heel belangrijke speler voor United is. Hij heeft de situatie daar veranderd, hij maakt nu echt het verschil.”

Hoewel de Italiaanse coach zich de afgelopen week beklaagde over de improductiviteit van zijn spitsen Mario Balotelli, Carlos Tevez, Edin Dzeko en Sergio Agüero is hij tevreden over de voorhoede. „Vorig seizoen maakte geen enkele club meer doelpunten in de Premier League. Maar als je je team kan versterken met nog een topspeler, moet je dat niet nalaten. Als Van Persie was gekomen, zouden we soms met drie aanvallers kunnen spelen”, zei Mancini voordat beide clubs in actie kwamen.