Kruistocht van Romário tegen de Braziliaanse bond

Brazil congressman and former soccer star Romario reacts during a news conference in Brasilia March 13, 2012. Ricardo Teixeira, the controversial head of the Brazilian Football Confederation and the man charged with organising the 2014 World Cup, quit on Monday following a string of corruption scandals. Romario, one of the biggest names in Brazilian soccer, greeted Teixeira's resignation with satisfaction. REUTERS/Ueslei Marcelino (BRAZIL - Tags: POLITICS SPORT SOCCER) REUTERS

Romário, voormalig stervoetballer en sinds vorig jaar politicus, heeft zijn mitrailleur weer uit de kast gehaald, heet het in de Braziliaanse pers. Om weer het vuur te openen op de Braziliaanse voetbalbond die het WK 2014 binnenhaalde.

Maar mogelijk schiet hij deze keer raak. Romário is er vorige maand in geslaagd genoeg stemmen in het Braziliaanse congres te verzamelen voor een parlementair onderzoek naar mogelijke financiële malversaties van de CBF, de Braziliaanse voetbalbond. Daarmee krijgt de oud-spits van PSV en Barcelona eindelijk zijn zin. Al tijden haalt hij publiekelijk uit naar de bond en zijn „incompetente bestuurders”. Sinds zijn aantreden in de Braziliaanse hoofdstad Brasília heeft hij regelmatig gevraagd om een parlementair onderzoek naar de financiële handel en wandel van de CBF.

Het draait onder meer om duistere geldstromen afkomstig van een van de hoofdsponsors, TAM, de nationale luchtvaartmaatschappij van Brazilië. TAM heeft een sponsorovereenkomst van 7 miljoen dollar per jaar met de CBF. Maar in oktober van dit jaar onthulde een landelijk dagblad dat het geld van TAM verdwijnt naar rekeningen van schimmige bv’s van een vriend van Ricardo Teixeira. Teixeira stapte dit voorjaar na 23 jaar op als voorzitter van de CBF. Een niet aflatende stroom van steeds luider klinkende beschuldigingen ten aanzien van witwas- en fraudepraktijken waarin hij een rol zou hebben gespeeld, dwong hem tot vertrek. Ook legde hij zijn functie neer als voorzitter van het organiserende comité van het WK 2014. Toen Teixeira vertrok, twitterde Romário dat de kanker uit de voetbalwereld was verwijderd. Tot zijn grote ergernis ontdekte hij recentelijk dat Teixeira nog steeds als adviseur voor de bond werkt, waarvoor hij jaarlijks 150.000 real (zo’n 60.000 euro) zou ontvangen.

Maar er is meer mis, vindt Romário. De bond verkwist volgens hem geld, dat mede ontvangen wordt van de overheid, aan zaken die weinig te maken hebben met Braziliaans voetbal. Daarmee doelt Romário bijvoorbeeld op het snoepreisje voor alle voorzitters van de deelstaatbonden. De opvolger van Teixeira, José Maria Marin, had alle voorzitters van deelstaatbonden met hun partners laten overvliegen naar Londen voor de Spelen. Reis en verblijf op kosten van de CBF. Eind november adviseerde Romário de 80-jarige Marin op te stappen, samen met zijn vicevoorzitter, Marco Polo Del Nero. De laatste is een verdachte in een ander groot fraudeonderzoek, dat niet gerelateerd is aan de CBF maar wel zijn naam heeft geschaad.

Wat tot nu toe naar buiten is gekomen over de CBF, is volgens Romário het topje van de ijsberg. Tijdens het parlementair onderzoek zal blijken wat er echt verkeerd zit, voorspelt hij.

Correspondent Zuid-Amerika

    • Philip de Wit